У поліцейських ІТТ встановлюють систему цілодобового контролю за правоохоронцями

 

У рамках пілотного проєкту для запобігання насильницьким діям стосовно громадян в 11 підрозділах поліції в Кіровоградській та Дніпропетровській областях встановлять систему цілодобового контролю за діями посадових осіб.

Про це у вівторок, 9 червня, повідомили в пресслужбі Міністерства внутрішніх справ.

“Система “Custody Records” вже ефективно впроваджена у чотирьох ізоляторах тимчасового тримання: у Сарнах, Кропивницькому, Херсоні та Дніпрі. Найближчим часом МВС планує розширити функціонування системи не тільки на ІТТ, а на всі підрозділи поліції”, – повідомив начальник Управління дотримання прав людини Нацполіції Руслан Горяченко.

За його словами, пілотний проєкт буде діяти в 10 підрозділах Кіровоградської області та в одному відділі поліції Дніпропетровської області.

“Коли громадянин потрапляє до ІТТ, перший, хто його зустрічає – інспектор з дотримання прав людини. Він пояснює, що затриманий знаходиться у безпеці і кожен його рух записується на камеру. В окремій кімнаті під відео, та аудіозапис інспектор проводить з ним перше інтерв’ю. Поліцейський має робити позначки в системі і, якщо буде якась скарга, приймає її та віддає відповідному органу – ДВБ або ДБР. Протягом всього знаходження в ІТТ система також аналізує, чи не потрібна медична допомога затриманому. Тобто “Custody Records” автоматизує роботу поліцейського та унеможливлює людський фактор, як причину незаконного насилля”, – пояснили в МВС.

Раніше у Міністерстві внутрішніх справ анонсували запровадження системи забезпечення прав затриманих, так званої Сustody Records, в усіх підрозділах поліції, що в режимі 24/7 фіксуватиме дії стосовно затриманих осіб під час їхнього перебування в поліції.

Одним із приводів впровадження такої системи стало поліцейське свавілля в Кагарлику.

Читайте також:
Внутрішня безпека поліції викрила у своїх лавах півтори тисячі порушень закону за півтора року, – Аваков

Як повідомляла “Новинарня“, 24 травня до лікарні в Кагарлику звернулася жінка 1994 року народження через побиття та зґвалтування. Вона заявила, що її били і ґвалтували працівники місцевої поліції у відділку. Імовірних злочинців, Сергія Сулиму та Миколу Кузіва, затримали представники Державного бюро розслідувань. Про це стало відомо 25 травня.

ДБР повідомило про підозру цим особам – оперуповноваженому та начальнику сектора Кагарлицького відділення поліції Обухівського відділу поліції ГУ Нацполіції в Київській області.
Оперуповноважений підозрюється у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб (ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України). Начальник сектора підозрюється у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб, та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

За попередньою інформацією, в ніч з 23 на 24 травня оперуповноважений у своєму службовому кабінеті застосував тортури до жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка: вдягав їй протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над головою, після чого кілька разів зґвалтував.

Окрім цього, правоохоронці застосували фізичну силу щодо чоловіка, який у цей час перебував у відділку. Зокрема, погрожуючи зґвалтуванням, правоохоронці ставили його на коліна, били по голові кийками, надягали протигаз та стріляли із пістолета над головою. У результаті цих дій потерпілий отримав переломи ребер та носа.

Після цього весь особовий склад Кагарлицького відділу поліції виведено поза штат для подальшої атестації кожного працівника. Керувати розформованим відділенням доручили обласному управлінню поліції.

26 травня Голосіївський районний суд Києва обрав запобіжні заходи поліцейським, яких підозрюють у зґвалтуванні і катуванні жінки. Сергій Сулима та Микола Кузів пробудуть під вартою до 22 липня і до 23 липня відповідно.

За результатами службового розслідування з Кагарлицького відділення поліції звільнено 10 співробітників, повідомив 29 травня начальник ГУ НП в Київській області Андрій Нєбитов.

Читайте також:
Зґвалтування в Кагарлику: адвокат потерпілої розповів нові подробиці злочину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна