ВООЗ: коронавірус поки що не мутує в більш небезпечні форми, але заходи безпеки залишаються важливими

 

Мутації коронавірусу SARS-CoV-2, які спостерігають науковці, наразі не призводять до його перетворення на більш заразний або смертельний.

Про це заявили представники Всесвітньої організації охорони здоров’я на традиційному брифінгу 3 червня, пише CNBC.

“Ми спостерігаємо в цьому коронавірусі звичайні зміни, які можна очікувати від вірусів. Наразі він відносно стабільний, і всі його мутації доволі очікувані. Жодна з них поки що не свідчить про те, що вірус може стати більш заразним або небезпечнішим, ніж є”, – наголосила головний епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керхове.

“Усі віруси розвиваються, еволюціонують. Ця еволюція може відбуватися в різних напрямках. На сьогодні ми не бачили в поведінці вірусу чи в його послідовності жодного конкретного сигналу про те, що вірус змінюється за своєю природою, змінився в динаміці його передачі або в його летальності”, – підтвердив виконавчий директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій Майк Раян.

За його словами, такі віруси, як коронавірус SARS-CoV-2, мутують швидше, ніж деякі інші. Бо, на відміну від ДНК людини, РНК вірусу не має функції “роботи над помилками природи”. А отже, неспроможна виправити хиби у своїй “конструкції”.

Як зауважив представник ВООЗ, це дає РНК-вірусам (тобто вірусам, які містять саме рибонуклеїнову, а не “складнішу” дезоксирибонуклеїнову кислоту) як переваги, так і вади.

“Вадою є те, що вони роблять багато помилок, тому багато вірусів не розвиваються і не виживають. І дуже рідко мутація може призвести до того, що вірус стане ефективнішим у поширенні, або небезпечнішим, або менш ефективним”, – зазначив Раян.

Він також додав, що віруси в цілому зазвичай “еволюціонують, щоб співіснувати з людиною”. Тобто стають менш убивчими, щоб людина-носій продовжувала жити й тим самим дати вірусу можливість поширюватися далі.

“Вірус не зацікавлений у тому, щоб убити інфікований ним організм. Він хоче вижити”,

– пояснив представник ВООЗ.

Водночас, як попередила епідеміолог Ван Керхове, це не означає, що коронавірус не може стати більш убивчим – і це зовсім  не обов’язково буде зумовлено саме мутацією. За її словами, до перетворення SARS-CoV-2 на ще більш небезпечну загрозу може призвести безтурботність людей чи урядів щодо дотримання правил протиепідемічної безпеки.

“Ми ще дуже далеко від завершення [пандемії]. Не виключено, що всі ці обмежувальні заходи доведеться запровадити знову – і це може розчарувати людей, яких цілком можна буде зрозуміти. Але саме неналежне ставлення до серйозності ситуації може обернутися ще більшою небезпекою”, – підкреслила доктор Ван Керхове, порадивши в жодному разі не нехтувати заходи профілактики COVID-19 (соціальну дистанцію, миття рук тощо).

Читайте також:
Мутацій коронавірусу вже більше 200, деякі з них дають “нетипові” симптоми, – академік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна