Головний епідеміолог Швеції визнав, що карантин мав бути жорсткішим, але порадив не поспішати з висновками

 

Головний епідеміолог країни Андерс Тегнелл заявив, що влада Швеції мала б вжити жорсткіших заходів для боротьби з поширенням коронавірусу.

Про це він сказав в інтерв’ю “Шведському радіо”.

“Якби тоді, коли ми тільки зіштовхнулися з цією хворобою, у нас були ті знання про неї, які є сьогодні, – думаю, нам варто було б обрати щось середнє між тим, що було зроблено у Швеції та решті світу”, – сказав Тегнелл.

Він визнав, що кількість смертей від COVID-19 у Швеції виявилася надто великою: із 10 мільйонів населення захворіли 40,8 тисячі і померли 4542 людей, тобто понад 45 на 100 тисяч населення.

Тоді як у сусідніх країнах, де було запроваджено досить суворі обмежувальні заходи, ці показники значно нижчі: Данія звітує про 12 тисяч хворих та 582 померлих (менше 10 на 100 тисяч населення), у Норвегії захворіло 8477 і померло 238 людей (4,4), у Фінляндії із 6,9 тисячі заражених коронавірусом мешканців померли 322 людини (5,7).

Натомість у Швеції лише впродовж однієї доби 3 червня померло 74 людини.

На відміну від більшості країн Європи, які для боротьби з коронавірусом обрали стратегію суворого карантину, у Швеції громадянам рекомендували дотримуватися обережності, уникати масових скупчень і мити руки, але пересування людей ніяк не обмежували, школи й дитсадки не закривали, заклади громадського харчування та магазини також працювали.

Ідеологом такого підходу був саме Тегнелл, який зробив ставку на вироблення колективного імунітету, за що не раз наражався на критику від власних співвітчизників та закордонних колег.

Іще у квітні норвезький інфекціоніст Фроде Форланд констатував, що Швеція, обравши від початку пандемії стратегію “рекомендаційного стримування”, не змогла вчасно адаптуватися до реальності тоді, коли стало зрозуміло: SARS-CoV-2 – це не зовсім звичайний вірус.

“Ми швидко побачили, що певні речі відрізняють нинішню пандемію від звичайного грипу: коронавірус набагато заразніший і загрожує набагато гіршими наслідками”, – казав Форланд.

Скажімо, Велика Британія, яка першою оголосила, що покладатиметься на колективний імунітет і жорсткого карантину не запроваджувала, згодом була вимушена змінити позицію. Проте, як зауважують критики “британського підходу”, запізно – невчасне вжиття обмежувальних заходів призвело до того, що Об’єднане Королівство вийшло на перше місце за кількістю хворих та померлих від COVID-19 у Європі (окрім Росії).

Андерс Тегнелл також прогнозував, що мешканці Стокгольма “напрацюють” колективний імунітет проти коронавірусу до травня – але цього не сталося. Тепер Стокгольмський, ґрунтуючись на математичних розрахунках, прогнозує те саме на червень.

Одна з паркових зон Стокгольма у травні. Фото: Getty Images

Наприкінці квітня в інтерв’ю телеканалу SVT Тегнелл назвав однією з помилок шведської влади те, що вона від самого початку не сконцентрувала зусилля на захисті від коронавірусу старшого покоління й не приділила особливої ​​уваги будинкам для літніх людей. А саме їх мешканці становлять левову частку померлих від COVID-19 у Швеції.

Попри все це, Тегнелл попросив не сприймати його визнання певних “недопрацювань” у діях влади на початку пандемії як відмову від затвердженої стратегії. Він наголосив, що наразі “надто рано” робити висновки про те, чи спрацював жорсткий карантин в інших державах на позитив.

“За останні три-чотири місяці ми зрозуміли, що ця хвороба, швидше за все, може знову почати поширюватися“, – попередив головний шведський епідеміолог.

Він також зауважив, що незрозуміло, які саме заходи могли б дієво зменшити поширення коронавірусу у Швеції. Адже, за його словами, в інших країнах одночасно запроваджували всі обмеження, які могли – і що саме спрацювало, а що виявилося безглуздим, поки що сказати складно.

Читайте також:
У Британії оголосили про новий етап послаблення карантину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна