Фейки про “секретні тюрми СБУ” поширюють пропагандисти РФ, – Баканов

 

В Україні немає “секретних тюрем СБУ”, а чутки про системні порушення прав людини цілеспрямовано поширюються з подачі проросійських пропагандистів.

Про це голова Служби безпеки Іван Баканов заявив у четвер, 4 червня, під час координаційної наради керівників правоохоронних органів держави, що відбулася в офісі генерального прокурора.

“В Україні триває війна, у тому числі гібридна. Ми захищаємось не лише від російських куль, а й від інформаційних атак та величезної цілеспрямованої брехні. Тож давно звикли до постійних “вкидів” про “секретні тюрми СБУ”. Ще раз наголошую – у Служби безпеки немає жодних секретних тюрем, де нібито когось катують. Це – фантазії російських пропагандистів”, – цитує Баканова його пресцентр.

Голова СБУ підкреслив, що в СБУ звертають особливу увагу на те, щоб не допускати проявів порушень прав людини чи тортур.

“Справедливість має бути сильною. Але вона не повинна виходити за встановлену законом межу. Саме такою межею є застосування тортур і приниження гідності людини”.

Баканов відзначив, що з 2017 року в СБУ діє спеціальна група для співпраці з міжнародними та правозахисними організаціями, яку очолює заступник голови СБУ.

“Ми детально вивчаємо всі звернення та доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Проводимо перевірки і при цьому відверто кажемо нашим міжнародним партнерам: якщо ви бачите в роботі СБУ якісь порушення, негайно звертайтеся до прокуратури. Всі, хто порушує закон, повинні відповідати за законом. І працівники Служби безпеки – не виключення”, – резюмував очільник СБУ.

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова також підтвердила, що рішуче виступає проти приховування будь-яких фактів катувань, що принижують гідність людини.

Нагадаємо, що в координаційній нараді взяли участь Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, в.о. директора Державного бюро розслідувань Олександр Соколов, Міністр юстиції України Денис Малюська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова та інші.

На нараді було запропоновано вжити низку заходів, які дозволять правоохоронним органам більш ефективно запобігати та виявляти дії, що принижують честь і гідність затриманих осіб.

Читайте також:
“Таємні тюрми СБУ”: спецслужба надала підкомітету ООН з катувань доступ до всіх приміщень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна