Україна планує створити міжнародну платформу щодо деокупації Криму

 

Україна обговорить із міжнародними партнерами формат переговорної платформи щодо “неминучої деокупації Криму”.

Про це у вівторок, 2 червня, заявив очільник МЗС Дмитро Кулеба на пресконференції у Берліні після зустрічі з німецьким колегою Гайко Маасом, передає “Європейська правда”.

За словами урядовця, Україна порушує питання Криму на перемовинах в різних форматах.

“Насамперед, нас цікавлять два елементи. Це питання прав людини і у цьому зв’язку – звільнення осіб, яких незаконно утримує РФ. Ви знаєте, що абсолютна більшість з них є кримськими татарами”, – сказав Кулеба.

Він зазначив, що вкотре звернувся до Мааса за допомогою, аби забезпечити доступ Червоного Хреста до українців, яких незаконно утримує Росія в окупованому Криму.

“Другий елемент є глобальним. Йдеться про те, у якому форматі ми будемо обговорювати ситуацію в Криму і його неминучу деокупацію”, – додав міністр.

Він наголосив, що недавно це питання коментував президент України Володимир Зеленський, але це питання так само є актуальним і для МЗС.

“З нашими партнерами ми будемо говорити про те, у якому саме форматі нам налагодити цей діалог і як саме має виглядати міжнародна платформа щодо Криму. Ця тема буде предметом нашої розмови з Гайко і надалі”, – додав глава МЗС.

Він підкреслив, що для нього питання Криму є серед пріоритетних “до того моменту, поки Крим не буде деокупований і не повернеться до складу України”.

Читайте також:
Кулеба анонсував “нормандську зустріч” на рівні міністрів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.