Фітнес-центри виходять з карантину: що і за яких умов запрацює з 1 червня

 

З понеділка, 1 червня, в Україні розпочинається черговий етап пом’якшення протиепідемічних обмежувальних заходів.

Як повідомив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов, з цього дня буде дозволено:

  • роботу спортивних залів, фітнес-центрів і басейнів;
  • відвідування освітніх занять у групах не більше 10 людей (наприклад, розпочнуть роботу автошколи);
  • рух залізничного транспорту і міжобласних перевезень автотранспортом.

Водночас Степанов наголосив, що скасування відповідних обмежень можливе лише у тих регіонах, де це дозволятиме епідемічна ситуація.

Також обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних заходів.

Скажімо, всі працівники фітнес-центрів та басейнів під час роботи повинні бути в захисних масках та респіраторах, а перед початком зміни зобов’язані пройти температурний скринінг, і якщо температура виявиться вищою за 37,2 градуса – людину до роботи не допустять.

Те саме стосується й відвідувачів, яким вимірюватимуть температуру на вході до відповідного закладу і не допускатимуть всередину в разі перевищення позначки 37,2.

Проведення групових та командних занять дозволяється лише за умови присутності в групі не більше 10 осіб і лише за попереднім записом. При на кожну людину має бути відведено не менше 5 кв. м площі.

У залах для індивідуальних занять можна займатися за щільності не більш ніж 1 людина на 10 кв. м. Використання багатофункціональних тренажерів одночасно кількома людьми забороняється.

У 25-метрових басейнах на одній доріжці можуть одночасно перебувати не більше двох людей під час індивідуальних занять та трьох – під час занять у групах.

Шафки для речей мають бути відчинені для клієнтів через одну (тобто загалом – не більше 50%).

На вході до закладу, а також у залах, де проводяться заняття, обов’язково повинні стояти антисептики для обробки рук (із концентрацією понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% – для етилових). У залах також мають бути у вільному доступі паперові рушники та розміщені додаткові сміттєві урни для їх утилізації.

А от багаторазові тканинні рушники від закладу до завершення карантину в таких закладах узагалі використовувати заборонено – кожен відвідувач має приходити зі своїм.

Також у фітнес-центрах поки що залишаться закритими СПА-зони й кабінети масажу, дитячі кімнати й бари. Не дозволяється на цей період і використання кулерів з водою (при цьому вендингові автомати не заборонені).

Як нагадав міністр охорони здоров’я, в Україні діє адаптивний карантин, тож перехід на наступний етап пом’якшень у кожному регіоні можливий лише тоді, якщо область відповідає усім критеріям.

Тоді як за даними МОЗ станом на 31 травня, цим критеріям не відповідають п’ять областей України та місто Київ.

Водночас міський голова столиці Віталій Кличко раніше заявляв, що з 1 червня карантин у Києві буде пом’якшено: зокрема, за його словами, планується відкрити дитячі садки, спортивні комплекси і зали, фітнес-центри (крім басейнів), дитячо-юнацькі спортивні школи.

Також із 1 червня в Києві мали зняти обмеження на відвідування міських кладовищ.

Обіцяють відкрити і пляжі та зони відпочинку біля водойм. Проте сам пляжний сезон стартує лише тоді, що коли температура води у водоймах сягатиме не менше +18 градусів.

Як повідомили у столичному комунальному підприємстві “Плесо”, за наказом МОЗ №140 щодо санітарних норм та правил, саме такою має бути температура води для проведення повноцінного дослідження поверхневих вод та відкриття купального сезону. Наразі ж температура води в річках та озерах столиці значно нижча.

Читайте також:
Етапи зняття обмежень при адаптивному карантині: ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна