Замість допиту в ДБР у справі про контрабанду картин Порошенко відкрив їхню виставку в Музеї Гончара

 

П’ятий президент України та народний депутат від “Європейської солідарності” Петро Порошенко не прийшов на допит у Державне бюро розслідувань, який був призначений на 26 травня.
Натомість він відвідав Музей Івана Гончара, де відкрилася виставка художніх робіт з його колекції.

“Десятки тисяч шанувальників мистецтва матимуть можливість ознайомитися з найкращими світовими мистецькими зразками з нашої колекції, яку ми дбайливо збирали. Це було задовго до війни, ми хотіли повернути Україні і українському народу те, що українцям належить по праву”, — заявив Порошенко.

За словами Порошенка, до України всі картини були ввезені абсолютно законно і цьому є всі докази. Твори мистецтва, каже він, придбав ще в 2012 році – до його президентської каденції.

“Хочу сказати, що на цій виставці для відвідувачів найважливішим будуть картини, а для перелічених мною установ — документи, де містяться оригінали митних декларацій 43 картин, їх перелік і платіжні доручення на оплату, які були зроблені з мого особистого рахунку після сплати всіх податків державі”, — заявив п’ятий президент під час відкриття виставки.

Фото з ФБ Юрія Бірюкова

За словами Порошенка, всі картини після зняття карантинних обмежень можна буде побачити саме в цьому музеї, вхід на виставку буде безкоштовним.

Також Порошенко запросив слідчих та правоохоронців відвідати виставку з колекцією його картин.

“Я запрошую відвідати цю виставку всіх, кому дуже цікаво – можливо, офіс президента, можливо співробітників правоохоронних органів. Будь ласка, прийдіть, дивіться, я хочу, щоб українці мали доступ до найкращих зразків світового мистецтва. До тих, хто мріє бути митцями, вивчає історію мистецтв, хто пишається Україною і дуже ретельно обирає, які зразки українського мистецтва цікавлять їх і повернуто в Україну”, – наголосив Порошенко.

Фото з ФБ Юрія Бірюкова

Адвокат експрезидента Ігор Головань пояснив, що вважає виклик на допит незаконним.

За його словами, єдине, що здатні запропонувати слідчі “замовнику”, – влаштувати Порошенку “пригоди” у вигляді допитів як свідка, “повернувшись до розміщення на сайті ДБР таких любих президенту Зеленському “відосиків”, публікація яких у мережі на думку креативних слідчих має замінити вручення повістки у встановленому КПК порядку”.

“Змушені засмутити чиновників ДБР і їх високопоставленого клієнта. Порядок здійснення виклику у кримінальному провадженні врегульовано статтею 135 КПК України, і там про “відосики” – жодного слова. Особа викликається до слідчого шляхом вручення повістки. Потурати порушенням закону ми не будемо”, – заявив Головань у фейсбуці.

Він вважає, що не знайшовши нічого протиправного в діяльності п’ятого президента України, “слідчі ДБР у пристрасному бажанні виправдати сподівання президента Зеленського заглибилися в історію і намагаються знайти щось протиправне у діяльності Петра Порошенка тих часів, коли майбутній президент Порошенко купував картини видатних майстрів”.

Як інформувала “Новинарня“, 22 травня стало відомо, що Порошенка викликають в ДБР на допит у справі про контрабанду картин. 
Йшлося, за інформацією відомства, про колекцію культурних цінностей, яка складається з 43 картин всесвітньо відомих художників.

Читайте також:
Підозри Воронченку й Порошенку можуть свідчити про підготовку агресії РФ на морі, – Морська експертна платформа

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна