МОЗ: до послаблення карантину не готові сім областей

 

Станом на вівторок, 26 травня, сім областей України все ще не можуть переходити до другого етапу пом’якшення карантинних обмежень – Донецька, Луганська, Львівська, Волинська, Закарпатська, Рівненська та Чернівецька області.

Про це у вівторок, 26 травня, повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час брифінгу.

“Умови для пом’якшення карантину стосуються трьох показників: інцидентність (кількість нових випадків за останні 7 днів на 100 тис. населення) повинна бути не більше 12 на 100 тис. населення. За інцидентністю не відповідають показникам Волинська, Закарпатська, Львівська, Рівненська і Чернівецька області.
Завантаженість ліжок в лікарнях для госпіталізації хворих на коронавірус не повинна бути більше 50%. Сьогодні в Україні заповненість ліжок понад 50% тільки в одній області – Чернівецькій – 54,5%”, – сказав Ляшко.

Третім показником, за словами Ляшка, є кількість ПЛР-тестів за останні 7 днів на 100 тисяч населення.

“Сьогодні ми перерахували показники і по тестуванню не проходить Донецька область, у них 9 тестів на 100 тис. населення, Луганська область – 9 тестів на 100 тис. населення і Львівська область – 11,98 тестів на 100 тис. населення”, – розповів санітарний лікар.

Разом з тим, міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що після відновлення руху потягів в областях, де епідеміологічна ситуація не дозволяє запуск транспорту, поїзди теж не будуть їздити.

“Робити висадку можна, а підбирати пасажирів – з логіки прийнятих рішень воно буде нераціональним і наражатиме на небезпеку інших пасажирів. Треба пам’ятати, що транспорт – це не тільки підвищення мобільності, але і розповсюдження хвороби”, – наголосив Криклій.

Сайт МОЗ поширив таблицю готовності регіонів до другого етапу послаблень карантину. Із неї видно, що найменше проведених тестів – у тій області, де найменше хворих на коронавірус, Луганській:

Дані: МОЗ

У МОЗ нагадали критерії, які дозволяють регіону переходити до другого етапу послаблення карантину.

“Вказані показники відображають контроль за передаванням вірусу, рівень спроможності лікувальної мережі, закладів епідеміологічного профілю та системи охорони здоров’я в цілому протидіяти поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, дають змогу контролювати епідемічну ситуацію на досягнутому на поточну дату рівні”, – наголосили у відомстві.

Ідеться про:

  1. Інцидентність (кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 000 населення) складає менше 12 на 100 000 населення (тижневий рівень захворюваності на 100 000 населення в період умовного піку епідемії на території України + 50%);
  2. Завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить менше 50% (достатня кількість для забезпечення стаціонарної допомоги хворим за визначеного рівня захворюваності та з урахуванням резерву на випадок її зростання);
  3. Охоплення тестуванням не нижче за рівень інцидентності — тобто середня кількість тестувань (методами полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу) протягом останніх 7 днів складає понад 12 на 100 000 населення.

Читайте також:
Феномен Луганщини: чому в прифронтовій області так мало коронавірусу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна