Мутацій коронавірусу вже більше 200, деякі з них дають “нетипові” симптоми, – академік

 

Станом на травень у світі виявлено вже понад 200 мутацій коронавірусу SARS-CoV-2, і їх кількість постійно збільшується.

Про це розповів директор Інституту молекулярної біології та генетики (ІМБіГ), академік Михайло Тукало в інтерв’ю “Українській правді“.

“У перші місяці пандемії вчені припускали, що COVID-19 мутує не дуже швидко, але дотепер у світі виявлено вже понад 200 видів мутацій. А до літа, впевнений, буде значно більше”, – зазначив науковець.

Водночас, за його словами, ІМБіГ не має змоги дослідити процес мутації коронавірусу в Україні, бо не отримав від Центру громадського здоров’я відповідні зразки.

“У середині квітня ми надіслали офіційного листа в ЦГЗ з проханням надати для досліджень десять зразків РНК від інфікованих людей. Йдеться, звісно, не про вірус, а, так би мовити, про його дезактивовану частину. Невдовзі отримали довгу відповідь з поясненням, що ЦГЗ нема коли цим займатися”, – розповів Тукало.

За його словами, без дослідження можливих мутацій вірусу може виявитися, що тести, які Україна закупила на початку пандемії в Китаї, не працюватимуть або показуватимуть неправильні результати.

Він запевнив, що налаштувати вироблені ІМБіГ тест-системи на нову мутацію “дуже легко” –  достатньо двох днів.

“Мутацію неодмінно треба відстежувати, адже коронавірус стає не таким агресивним, зате підступнішим: він все більше вражає безсимптомно, але б’є по нервовій та серцево-судинній системі“, – пояснив директор ІМБіГ.

Він розповів про те, як у Каролінському інституті у Швеції раптово занедужали двоє співробітників – в одного відняло ноги, в іншої потьмарилася свідомість.

“Протестували [їх] – виявилося, обоє інфіковані коронавірусом. Це, нагадаю, в країні, яка не запроваджувала карантин тому, що не мала десятків тисяч хворих з типовими симптомами коронавірусу”, – зауважив Тукало.

На запитання, чи спричинені такі симптоми мутацією коронавірусу, академік відповів:

“По-перше, це може бути дія мутованого коронавірусу, а по-друге, кілька місяців тому людство мало знало про цей вірус. Не виключено, що й раніше він так діяв на людей, проте хворих з такими симптомами не перевіряли, бо вважали, що коронавірус уражає переважно легені”.

Як писала “Новинарня“, за добу 20 травня, в Україні діагностували 476 нових випадків COVID-19. При цьому одужали 272 людини, померли – 15.

За весь час епідемії коронавірус діагностовано у 19 706 осіб, із них 6227 одужали, 579 – померли.

Читайте також:
Нота про тести: чому Україна досі не може налагодити виробництво своїх ПЛР-систем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна