Демократи в Конгресі США почали розслідування проти Трампа через відставку у “справі Помпео”

 

Представники Демократичної партії, які мають більшість у Конгресі США, почали розслідування щодо “політично мотивованого” звільнення посадовця з Державного департаменту Стіва Лініка, який нібито займався розслідуванням діяльності глави Держдепу Майка Помпео.

Повідомлення про розслідування 16 травня з’явилося наступного дня після того, як президент Дональд Трамп оголосив, що планує звільнити генерального інспектора Держдепартаменту Лініка, передає “Радіо Свобода”.

Демократи припустили, що Лінік, мабуть, “почав розслідування правопорушень самим секретарем Помпео”.

“Такі дії, що очевидно мають на меті захист секретаря Помпео від особистої відповідальності, підірвали б фундамент наших демократичних інститутів і можуть бути незаконним актом розплати”, – вказали у заяві Еліот Енгель, голова комітету у закордонних справах Палати представників, та Боб Менендес, лідер демократів у комітеті з міжнародних відносин Сенату.

За повідомленнями, Стів Лінік розслідував скарги на те, що Майк Помпео міг зловживати роботою підлеглих і просив їх виконувати особисті доручення, зокрема купувати їжу і наглядати за його собакою.

Білий дім заявив 16 травня, що президент Трамп звільнив генерального інспектора Лініка за рекомендацією Помпео, одного з найближчих союзників президента. Згідно із законом, Білий дім повинен повідомити Конгрес за 30 днів до звільнення генерального інспектора.

У рамках свого розслідування демократи зажадали, щоб адміністрація Трампа передала документи, пов’язані зі звільненням Лініка, а також інформацію щодо розслідування, яке він проводив.

“У Конгресу є конституційне зобов’язання проводити нагляд, захищати цілісність наших інститутів і забезпечувати, щоб генеральні інспектори – одна з перших ліній захисту нашої країни від корупції, розтрати, шахрайства та зловживань – могли виконувати свої життєво важливі функції без перешкод”, – вказали демократи.

Стів Лінік став третім звільненим від квітня високим чиновником у США, що вивчав ймовірні неправомірні дії влади.

Експрокурор Лінік був призначений колишнім президентом США Бараком Обамою для контролю над витратами і виявленням будь-яких зловживань в Державному департаменті.

Представник Держдепартаменту підтвердив, що новим генеральним інспектором буде Стівен Акард, колишній помічник віцепрезидента Майка Пенса. З минулого року Акард очолює Управління іноземних представництв Державного департаменту США.

Читайте також:
Трамп звільнив розвідника, який запустив процес імпічменту через тиск на Україну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна