“Пандемічний” скандал у Сенаті США: голова Комітету з розвідки пішов з посади через розслідування ФБР

 

Пандемія коронавірусу у Сполучених Штатах Америки призводить не лише до економічної та медичної кризи, а й до політичних скандалів.
Сенатор-республіканець від штату Вірджинія Річард Берр пішов із посади голови Комітету з розвідки, після того як опинився в центрі розслідування ФБР через використання секретної інформації про майбутні економічні наслідки від спалаху COVID-19.

Про це повідомив увечері 14 травня телеканал CNN із посиланням на заяву лідера більшості в Сенаті Мітча Мак-Коннела.

Скандал навколо Берра спалахнув напередодні, коли стало відомо, що слідчі ФБР через ордери отримали доступ до телефону республіканця й активно вивчають його акаунти та дані, що зберігаються у “хмарах”.

Річ у тім, що 13 лютого 2020 року Берр за один день здійснив на Нью-Йоркській фондовій біржі 33 операції з продажу своїх цінних паперів, вартість яких на той момент оцінювалася на суму 1,7 мільйона доларів.

Розпродувати своє майно політик почав відразу після закритого брифінгу в Сенаті про перспективи епідемії коронавірусу, яка на той момент іще не поглинула США.

А вже за кілька днів стало зрозуміло, що пандемія COVID-19 серйозно вплине на економіку всього світу, й акції багатьох американських компаній та мільйонів громадян почали стрімко втрачати цінність.

Тепер слідчі ФБР підозрюють сенатора Берра d тому, що він зловживав закритою інсайдерською інформацією в особистих інтересах, перш ніж вона стала загальнодоступною.

Пікантності ситуації додає такий момент: за тиждень до біржових торгів, на яких Річард Берр за один день “сплавив” акції майже на 2 мільйони, він (спільно з колегою Александром Ламаром) написав для сайту Fox News колонку, в якій запевняв, що “уряд США готовий до коронавірусу краще, ніж будь-коли”.

Тоді Берр запевняв американців, що їм немає про що хвилюватися. А вже у березні він же порівнював імовірні масштаби епідемії коронавірусу з жахливою епідемією іспанського грипу в 1918-му році.

Співробітники ФБР уже обшукали будинок сенатора й вилучили його телефон. А компанія Apple надала слідчим пароль до його iCloud.

За діями ФБР наглядає Міністерство юстиції США. Сам сенатор підтвердив факт продажу власних акцій, але наполягає на своїй абсолютній невинуватості. За словами Берра, він діяв у рамках загальновідомих новин про ситуацію на біржі з Волл-Стріт.
Проте посаду голови Комітету з питань розвідки після скандалу залишив.

Тим часом стало відомо, що під нагляд ФБР потрапив не лише Річард Берр, а й іще кілька впливових сенаторів.

підготував: Максим Мірошниченко

Читайте також:
У США з початку “коронавірусної кризи” втратили роботу понад 33 мільйони людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна