В Україні з початку карантину – плюс 200 тисяч безробітних, уряд чекає нове зростання

доповнено

В Україні кількість безробітних від початку запровадженого 12 березня карантину через пандемію COVID-19 зросла на 197 тисяч осіб. І, за прогнозами уряду, цей показник збільшиться.

Про це в середу, 13 травня, під час “години запитань до уряду” у Верховній Раді заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Загальна кількість осіб, які отримали статус безробітного станом на 12 травня, сягає 486 764 особи”, – сказав очільник уряду.

За прогнозами Кабміну, у 2020 році буде зростання кількості безробітних до 9,4%.

“Тільки з початку дії карантину майже 200 тис. осіб отримали статус безробітного, – сказав Шмигаль, згодом уточнивши цю цифру (197 тисяч). – За нашими прогнозами, у цьому році прогнозується різке зростання безробітних до 9,4%. У 2019 році ця цифра становила 8,2%. Тому наша мета – не лише збереження робочих місць, а й створення нових”, – сказав Шмигаль.

За його словами, 13 травня на засіданні уряду Мінекономіки буде презентована програма з чітким розподілом де, коли і які робочі місяця будуть створені.

“Ще один аспект підтримки бізнесу – це часткова виплата зарплат тим підприємствам, де у працівників був зменшений робочий час. Це те, що роблять західні країни і те, що так само зробив наш уряд, виділивши на цю програму майже 5 млрд грн”, – додав голова уряду

За його словами, за тиждень на цю програму подалися 7 тисяч підприємців – для них будуть робити відповідні відшкодування.

Прем’єр розповів, що Кабмін “продовжує програму президента “Велике будівництво”. Є чітке розуміння, що державні інвестиції мають стати каталізатором для економічного розвитку. І таких інвестицій ми заклали лише в дорожнє господарство більше 100 млрд грн. Програма “Велике будівництво” стане частиною нашого плану по створенню 500 тисяч робочих місць.

Безпосередньо у сфері будівництва доріг та транспортної інфраструктури ми створимо 154 тисячі робочих місць. У самій цій сфері плюс супутні галузі і бізнеси”, – сказав Шмигаль.

Денис Шмигаль також заявив, що уряд не встановлював жодних обмежень щодо виїзду українських громадян на роботу за кордон.

“Щодо обмеження виїзду – це фейк і брехня. Жодних обмежень уряд не встановлював”, – сказав він.

Як зазначив голова уряду, наразі тривають переговори з урядами європейських країн задля забезпечення соціальних гарантій для українських працівників у разі їхнього виїзду на сезонні роботи.

Шмигаль розповів, що 13 травня на засіданні уряду презентують програму з чітким розподілом де, коли і які робочі місяця будуть створені.

“Ще один аспект підтримки бізнесу – це часткова виплата зарплат тим підприємствам, де у працівників був зменшений робочий час. Це те, що роблять західні країни і те, що так само зробив наш уряд, виділивши на цю програму майже 5 млрд грн”, – додав прем’єр-міністр.

Нагадаємо, в ООН прогнозують рекордний рівень безробіття в світі через пандемію.

Читайте також:
Шмигаль розповів, на що витратили мільярди з фонду боротьби з COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна