У столиці Лівії під обстріл потрапив аеропорт, загинули люди й пошкоджено літаки

 

У столиці Лівії, Триполі, внаслідок ракетних ударів по міжнародному аеропорту 9 травня загинуло шестеро й поранено ще десятки людей.

Про це повідомляє Al Jazeera, посилаючись на заяву міністерства внутрішніх справ.

Як стверджується в заяві, війська опозиційного до визнаного уряду Лівії генерала Халіфа Хафтара випустили по міжнародному аеропорту Триполі близько 80 ракет. Обстріл пошкодив також пасажирські літаки й паливні баки.

Міністерство транспорту Лівії повідомило, що один із пошкоджених літаків готувався вилетіти в Іспанію, щоб забрати лівійців, які опинилися заблокованими в Європі через обмежувальні заходи у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Читайте також:
Армія Хафтара тимчасово припиняє бойові дії в Лівії

Як відомо, після повалення режиму Муаммара Каддафі у 2011 році та його вбивства в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями і фракціями. У Триполі за підтримки ООН був створений уряд національної єдності на чолі з Фаїзом Сараджем. Між тим у Тобруку на сході країни розташований однопалатний парламент, що вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа.

Міжнародно визнаний уряд в Триполі, очолюваний Сараджем, контролює лише невелику частину країни.

Його суперником є екссоратник Каддафі, генерал Халіфа Хафтар, чиї збройні формування (“Лівійська національна армія”) підтримують парламент та дедалі сильніше тиснуть на уряд національної єдності. Під контролем Хафтара перебуває значна частина лівійської території, включно з більшістю нафтових родовищ. Хафтар веде наступ на Триполі з квітня 2019 року.

Хафтара підтримує Єгипет та Об’єднані Арабські Емірати.

25 березня уряд Триполі розпочав операцію “Буря миру” для протидії атакам на столицю.

Читайте також:
Лівія звинувачує російських найманців з ПВК “Вагнера” в хімічній атаці на півдні Триполі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна