Прифронтовий Донбас і Житомирщина: “Лікарі без кордонів” відкрили нові місії в Україні у зв’язку з COVID-19

 

Міжнародна медична гуманітарна організація “Лікарі без кордонів” відкрила нові місії в Україні у відповідь на COVID-19 – у Донецькій та Житомирській областях.

Як повідомили “Новинарні” в представників “Лікарів…”, організація надає медичну допомогу на дому поблизу лінії зіткнення, а також майже 170 медпрацівників в обох областях пройшли тренінги щодо правильного використання засобів індивідуального захисту, інфекційного контролю, медичного сортування, обстеження та ізоляції, а також щодо поводження з відходами.

У Мар’їнському районі на Донеччині дві з трьох мобільних команд “Лікарів без кордонів” відвідують людей, у яких сімейні лікарі визначили підозру на COVID-19. Організація забезпечує відстеження контактів, обстеження, а також лікування на дому людям з легкими симптомами, щоб запобігти перевантаженню у закладах охорони здоров’я.

“Наші мобільні команди надають допомогу близько 20 людям за день – не лише в ізольованих та сільських громадах, а й у міських центрах. Вони проводять попередню діагностику і за необхідності беруть зразки. Людей, які потребують госпіталізації, направляють до найближчих лікарень”, – пояснила Ірма Данієлян, координатор проєкту в Донецькій області.

Потреби в психологічній підтримці серед людей на сході України і до цього були високими внаслідок багаторічного конфлікту. Причому профілактичні заходи, пов’язані з COVID-19 – такі як карантин удома – можуть спричинити додатковий стрес і тривогу.

Щоб допомогти населенню впоратися з цією ситуацією, “Лікарі…” надають психологічну підтримку через конфіденційну “гарячу лінію”, доступну у Мар’їнському та Волноваському районах.

На Житомирщині робота зосереджена на зміцненні потенціалу медпрацівників за допомогою тренінгів та психологічної підтримки.

“Ми відвідали близько третини закладів, призначених для лікування хворих на COVID-19 у Житомирській області. Медичні працівники досить мотивовані, незважаючи на труднощі, з якими стикаються при лікуванні пацієнтів. Але реалізація заходів інфекційного контролю все ще залишається на низькому рівні, як і раціональне використання засобів індивідуального захисту, – говорить Марве Дука, медичний референт проєкту “Лікарів без кордонів”. – Наприклад, якщо медпрацівники не знають, як одягати та знімати засоби індивідуального захисту, або як належним чином облаштувати зони для обстеження, сортування та ізоляції, вони можуть самі заразитися, заразити один одного та заразити пацієнтів в інших зонах лікарні”.

Разом з пандемією COVID-19 існують й інші медичні потреби. Пріоритетом є забезпечення подальшого лікування для всіх пацієнтів, особливо для тих, у кого є інфекційні чи хронічні захворювання, оскільки такі хворі перебувають у групі підвищеного ризику в разі зараження коронавірусною хворобою.

Як повідомила комунікаційниця Марта Знак, “Лікарі без кордонів” допомагають людям у Житомирській області побороти туберкульоз із множинною лікарською стійкістю: майже 170 пацієнтів проходять лікування, і організація продовжує набирати у свою програму лікування в середньому по чотири пацієнти на тиждень. Хворим пропонується психологічна підтримка переважно по телефону.

Пацієнти, які живуть з гепатитом С, в Миколаївській області отримали препарати на період оголошеного карантину.

“Ми продовжуємо передавати препарати місцевим програмам по лікуванню ВІЛ в Сєвєродонецьку Луганської області для лікування ряду інфекцій”, – зазначили також в організації.

Як інформувала “Новинарня“, станом на ранок 10 травня в Україні відомо про 15232 лабораторно підтверджені випадки гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. За минулу добу діагностовано 522 нові випадки COVID-19, померли 15 людей.

Житомирщина була першою областю України, де померла пацієнтка від коронавірусної хвороби. Нині в цьому регіоні 517 підтверджених випадків інфікування людей, померли – 11 осіб.
На Донеччині – 100 хворих з початку епідемії, з них троє померли.

Вірус підтверджено у 2964 медиків України. Серед померлих – 21 медпрацівник.

Читайте також:
“Лікарі без кордонів” запустили гарячу лінію з психологічної підтримки в Донецькій області

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна