СБУ пояснила, чому ходила на обшук до ексголови Податкової

 

Служба безпеки України пояснила, чому ходила з обшуками до колишнього голови Податкової служби Сергія Верланова. 
За інформацією відомства, СБ підозрює колишнє керівництво Державної податкової служби в організації механізму з незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень.

Про це надвечір в четвер, 7 травня, повідомили в пресцентрі української спецслужби.

“Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років чиновники у змові з організаторами транзитно-конвертаційних груп створили схему із незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість”, – йдеться у повідомленні речників СБУ.

За інформацією спецслужби, встановлено факти несанкціонованого втручання у роботу електронних баз даних податкової. В тому числі – шляхом внесення змін до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних в Єдиному реєстрі низки суб’єктів господарської діяльності (СГД) із ознаками “ризиковості” (фіктивності).

“Ці дії призводили до штучного формування сум податкового кредиту з ПДВ, який потім відображався нібито як для СГД реального сектору економіки”, – підкреслили в СБУ.

Дії посадовців призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також легалізації коштів, одержаних протиправним шляхом.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці під процесуальним керівництвом ОГП провели понад 100 обшуків у різних регіонах України за місцями роботи та проживання фігурантів, у тому числі у колишнього керівника Державної податкової служби.

Вилучену під час слідчих дій документацію буде додано як доказову базу до матеріалів справи.

За ініціативи СБ України у тісній співпраці з Державною службою моніторингу заблоковано банківські рахунки суб’єктів господарської діяльності, задіяних у протиправній схемі.

Крім того, накладено арешт на ліміти цих СГД з податку на додану вартість в електронній системі адміністрування ПДВ. Триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 364, ч.3 ст. 258-5, ч. 3 ст.112 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Як інформувала “Новинарня“, вдень у четвер, 7 травня, стало відомо, що Служба безпеки України проводить обшук у квартирі ексголови Державної податкової служби Сергія Верланова.

24 квітня уряд звільнив голову Державної податкової служби Сергія Верланова та голову Митної служби Максима Нефьодова.
Верланов називав ці два звільнення необгрунтованим “політичним рішенням”.

Як інформувала “Новинарня“, у Раді створили ТСК, щоб перевірити заяви Уманського про “податкові схеми”.

Читайте також:
Рада подвоїла фінансування податкової міліції, яку Зеленський обіцяв ліквідувати

У Держмитслужбі провели обшуки через нову символіку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна