Замість випускного: чернівецькі ліцеїсти купили два кисневі концентратори для обласної лікарні

Концентратор кисню в Чернівецькій обласній клінічній лікарні. Фото: Шпальта

Чернівецький багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей долучився до всеукраїнської соціальної ініціативи #ПідтримуюЛікарів, зібрав кошти та придбав для обласної лікарні два кисневі концентратори.

Волонтери із цього навчального закладу оголосили акцію “Врятуй життя”, щоб купити для пульмонологічного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні один концентратор кисню.

Адміністрації, педагогам, батькам, учням ліцею лише за три останні дні квітня вдалося зібрати 50 762 гривні. До пожертв долучилися також деякі інші небайдужі доброчинці, які дізналися про ініціативу з соціальних мереж.

Відповідно до оприлюдненої звітності, найбільше – 6 тис. грн – зафондував 9-А клас (голова батьківського комітету – О. Скрипник).

Загалом, великий внесок зробили учні випускних класів, які пожертвували своїми заощадженнями на випускні урочистості.

Відтак за ці кошти ліцей придбав не один, а два кисневі концентратори – VisionAire та Millennium M5, які вже передані до головного шпиталю Буковини.

“Із цим медзакладом я була знайома, бо сама деякий час там лікувалася, – розповіла директорка ліцею Марина Семанюк у коментарі виданню “Шпальта“. – Ми уточнили, чого саме не вистачає, і плекали надії, що вдасться зібрати гроші на концентратор. Оголосили про початок акції у вівторок, а вже в середу сума пожертв перевищувала 30 тисяч. Навіть не сподівалися на те, що так багато дітей і батьків відгукнеться”.

Керівниця ліцею зазначила, що більшою проблемою виявилося не зібрати кошти, а знайти в продажу самі концентратори.

“Адміністрація не знала, чи зможемо ми на виручені з акції кошти придбати хороший апарат. А сталося так, що нам їх вистачило на дві одиниці. Це було для нас щастям. Час справді нелегкий, але діти та батьки показали свою соціальну активність. Спільними зусиллями сьогодні можна допомогти лікарям, які щоденно рятують людські життя”, – каже Марина Семанюк.

“Гадаю, волонтерством можна навчити дітей головного – не стояти осторонь, допомагати”, – резюмує директорка.

Кисневий концентратор – апарат, призначений для отримання кисню з атмосферного повітря та використання в лікувальних установах, клініках, а також у домашніх умовах.
В умовах пандемії кисневий концентратор може підтримувати пацієнтів із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем і ставати в нагоді, коли лікарні переповнені й апаратів ШВЛ (штучної вентиляції легенів) не вистачає для всіх хворих.

Читайте також:
У лікарнях Чернівців закінчилися місця для хворих на COVID-19, влада відкриває додаткові шпиталі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна