Економіка Євросоюзу 2020 року знизиться на рекордні 7,5%, – прогноз ЄК

 

Європейська комісія прогнозує зниження валового внутрішнього продукту єврозони у 2020 році на 7,75% – через обмежувальні заходи в умовах епідемії коронавірусу.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться у весняному прогнозі, оприлюдненому ЄК в середу, 6 травня.

“Попри швидку та системну політику реагування на рівні ЄС та національному рівні, економіку ЄС цього року очікує рецесія історичних масштабів”, – зазначають у звіті.

За прогнозами Єврокомісії, у 2020 році ВВП єврозони знизиться на рекордні 7,75%, але у 2021 році зросте на 6,25%.

Економіка ЄС у цілому за підсумками 2020 року може впасти на 7,5%, а в 2021-му – зрости на близько 6%.

“Очікуване зняття обмежень, запроваджених для стримування коронавірусу, має створити підґрунтя для відновлення. Але економіка ЄС, скоріш за все, не зможе повністю відновитися після збитків цього року до кінця 2021 року… Ключову роль у зменшенні економічних збитків від кризи та забезпеченні швидкого, потужного відновлення відіграватиме подальша ефективна політика ЄС та країн-членів на національному рівні”, – зазначено в прогнозі.

Масштаби проблем, а також темпи відновлення для окремих країн будуть відрізнятися залежно від структури їхніх економік, від того, наскільки кожна з них постраждала від пандемії, а також від заходів, вжитих на національному рівні.

Найгіршу ситуацію прогнозують у Греції – зі скороченням ВВП на 9,7% і зростанням у 2021 році на 7,9%.

Більш як на 9% може впасти також ВВП Італії й Іспанії (9,5% і 9,4% відповідно) та зрости у 2021 на 6,5% та 7% відповідно.

Дещо краща ситуація очікується у Франції (-8,2%/+7,4%) й Німеччині (-6,5%/+5,9%).

Економіці Польщі, яка постраждала менше, прогнозують падіння на 4,5%.

Безробіття у єврозоні може зрости на 2% – з 7,5% у 2019 році до 9,5% у 2020-му, а в наступному році знизитися до 8,5%.

У цілому у ЄС безробіття може сягнути 9%, порівняно з 6,7% торік, та у 2021 році знизитися до 8%.

“Європа переживає безпрецедентний з часів Великої депресії економічний шок. Глибина рецесії та масштаби відновлення ще не очевидні – вони залежатимуть від того, як швидко країни зможуть зняти карантинні обмеження, від того, наскільки кожна з країн залежить від таких галузей як туризм, а також від їхніх фінансових ресурсів. Різниця ситуації створює загрозу для єдиного ринку та єврозони, яку, втім, можна пом’якшувати рішучими спільними діями. Ми маємо разом відповісти на цей виклик”, – зазначив єврокомісар з економічних питань Паоло Джентілоні.

Як відомо, ВВП єврозони у першому кварталі 2020 року знизився на 3,8%.

Читайте також:
НБУ прогнозує падіння економіки в ІІ кварталі на 11% і стрибок після зняття карантину

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна