Пулітцер-2020: New York Times нагородили за репортаж про вбивство ФСБ українського військового

доповнено

Стали відомі лауреати Пулітцерівської премії 2020 року – найпрестижнішої нагороди в галузі журналістики, що вручається у США. Переможців назвали у Нью-Йорку 4 травня.

Як повідомляє сайт відзнаки, в номінації “Міжнародний репортаж” нагороду отримало видання The New York Times – за матеріали про втручання Росії у справи інших країн, зокрема Африки, Європи та Близького Сходу. Серед восьми матеріалів є і репортаж з України – про вбивство у 2016 році на замовлення ФСБ РФ у Рівному українського військового Івана Мамчура.
Також у серію входять матеріали про отруєння болгарського бізнесмена Еміліана Гебрева, про інтереси Росії в конфлікті в Лівії та Центрально-Африканській Республіці, а також бомбардування російською авіацією лікарень у Сирії.

Український сюжет NYT

Ігор Мамчур

Колишній спецназівець, начальник відділу Рівненського СІЗО Іван Мамчур був застрелений 16 вересня 2016 року в під’їзді свого будинку в Рівному по вул. Відінська 35-А. У нього випустили вісім куль, після чого завдали вісім ударів пістолетом у голову.

Убивця – раніше двічі судимий житель Маріуполя Донецької області, колишній бойовик “ДНР” Олег Смородінов – був затриманий через два місяці під час спроби перетнути державний кордон України в Харківській області. До того він встиг з’їздити до Москви та отримати винагороду – авто.

Смородінов зізнався, що отримав від куратора з ФСБ РФ список людей в Україні, які цікавили російську спецслужбу, щоб їх ліквідувати. Серед них був і Мамчур.

Офіцер Іван Мамчур раніше проходив службу в спецпідрозділах Збройних сил України в районі проведення антитерористичної операції на Донбасі, був командиром групи третього полку спецназу.

Олег Смородінов

Олег Смородинов – етнічний росіянин, який переїхав в Україну в підлітковому віці. Служив на радянському флоті, кілька років працював у міліції, відсидів строк у в’язниці за хабарництво і здирництво та більшу частину життя займався організованою злочинною діяльністю, зокрема переправляв жінок з України до Москви для заняття проституцією. Брав участь у війні на Донбасі на боці проросійських бойовиків, був поранений і після цього у 2015 році оселився в Москві. За словами Смородинова, там на нього і вийшли куратори з ФСБ.

У березні Рівненський міський суд засудив Смородінова до 12 років позбавлення волі.

Інші номінації

Премію в номінації “За служіння суспільству” присудили газеті Anchorage Daily News та інтернет-виданню ProPublica за спільне розслідування сексуального насильства на Алясці.

Нагороду в номінації “Новинна фотографія” отримали фотографи агентства Reuters за репортажі про протести в Гонконзі, Feature Photography – фоторепортажі Associated Press про життя у спірному штаті Кашмір.

Премію в репортерській номінації Breaking News Reporting отримало видання Courier-Journal із Кентуккі за матеріали про укази про помилування губернатора Метта Бевіна.

Відзнаку за “Репортаж-розслідування” здобув кореспондент New York Times Брайан Розенталь, який розповів, як тисячі нью-йоркських таксистів стали жертвами хижацького кредитування.

За “Загальнодержавний репортаж” відзначені журналісти американського видання ProPublica (за розслідування на 7-му флоті США після серії морських аварій у Тихому океані), “Місцевий репортаж” –  Baltimore Sun (оборудки мера міста на державній лікарні), “Пояснювальний репортаж” – Washington Post (новаторська серія матеріалів про згубний вплив екстремальних температур на планету), “Коментар” – Ніколь Ханна-Джонс із New York Times, “Критика” – Крістофер Найт із Los Angeles Times та ін.

Пулітцерівська премія вважається найпрестижнішою нагородою в американських мас-медіа, а також охоплює сфери літератури, музики й театру. Присуджується опікунами Колумбійського університету в Нью-Йорку щорічно з 1917 року, згідно із заповітом видавця Джозефа Пулітцера. Оголошення лауреатів відбувається в перший понеділок травня.
Лауреатів Пулітцерівської премії-2020 названо в 15 категоріях журналістики та 7 номінаціях щодо книжкових, драматичних і музичних творів.

Читайте також:
Агент ФСБ Смородінов отримав 12 років тюрми за вбивство майора Мамчура

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна