Новий крок до реалізації сценарію Кремля, – Геращенко про нову делегацію в ТКГ

 

“Затверджений президентом Володимиром Зеленським новий склад української делегації в Тристоронній контактній групі – це “новий крок до реалізації сценарію Кремля”.
Таким чином Україну штовхатимуть до проведення виборів на тимчасово окупованих територіях вже в жовтні 2020 року “під дулами автоматів”.

Таку думку висловила у вівторок, 5 травня, колишня учасниця гуманітарної підгрупи у Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко.

“Мій коментар дуже простий – це продовження легітимізації “республік”, новий крок до реалізації сценарію Кремля про “прямий діалог з Донецьком і Луганськом”. Чому? Тому що в переговорну групу офіційно вводяться представники виконавчої влади на рівні віце-прем‘єра і заступників міністрів. Тим самим піднімаючи статус так званих “представників” ОРДЛО, які сидять в Мінську як запрошені, а не учасники”, – написала Геращенко у фейсбуці, поширивши указ президента про делегацію в ТКГ.

На її думку, присутність у Мінську керівників профільних комітетів ВР також дозволить РФ і їх маріонеткам більш голосно говорити про “узгодження українського законодавства з ОРДЛО”.

“Нас вперто штовхають до місцевих виборів під дулами автоматів в жовтні 2020 року на Донбасі. Й це будуть псевдовибори, звичайно, але вони допоможуть Москві зняти санкції”, – підкреслила Геращенко.

Як інформувала “Новинарня“, у вівторок, 5 травня, президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.
Делегацію очолює президент України у 1994-2005 роках Леонід Кучма. Керівник ОПУ Андрій Єрмак модеруватиме діяльність української делегації в ТКГ.

Нагадаємо, раніше міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії домовилися визначити нову дату повного припинення вогню на Донбасі.

11 березня учасники ТКГ в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Від України відповідний протокол завізував другий президент Леонід Кучма, від Росії – спеціальний представник Азамат Кульмухаметов, від ОБСЄ – Гайді Грау, від ОРДО і ОРЛО – Наталія Никонорова і Владислав Дейнего.
У переговорах також брав участь керівник офісу президента України Андрій Єрмак.
Ця ініціатива зустріла різкий спротив громадського суспільства та опозиції в Україні. Проти “консультативної ради” виступила також значна частина депутатів фракції “Слуга народу”.
На початку квітня російське МЗС заявило про зрив створення “консультативної ради з ОРДЛО”.

Читайте також:
Київ планує консультації з “представниками громадянського суспільства” ОРДЛО, що мають один паспорт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна