Посол України Андрій Мельник відмовився відзначати капітуляцію Берліна разом із росіянами

 

Посол України в Німеччині Андрій Мельник відхилив запрошення бургомістра Берліна взяти участь у спільній із Росією церемонії покладання вінків перед будинком на Шулленбургрінг, де 2 травня 1945 року капітулював Вермахт.

Про це повідомило німецьке видання Tagesspiegel.

“Кілька тижнів тому троє послів отримали запрошення від мера Берліна Міхаеля Мюллера. Разом із представниками Росії, України та Білорусі він хотів у цю суботу покласти вінок, щоб відзначити кінець Другої світової війни, і не біля однієї з великих пам’яток міста, а перед ззовні непомітним житловим будинком у районі Берлін-Темпельгоф… Український посол відхилив запрошення”, – ідеться у повідомленні.

Мельник висловив вдячність бургомістру за запрошення, яке назвав “визнанням незаперечного внеску українського народу у визволення Європи від насильницького нацистського режиму”, і пояснив причину своєї відмови присутністю на події представника РФ.

“Вшанування пам’яті українських героїв, стоячи пліч-о-пліч з представником країни-агресора, яка вже шостий рік поспіль веде криваву війну на сході України та незаконно окупувала Крим, я не зміг би собі уявити навіть у найстрашнішому кошмарі”, – заявив посол.

Мельник нагадав, що з 2014 року жертвами агресії Кремля стали понад 14 тисяч українців; Росія всупереч міжнародному праву анексувала Крим та окупувала значну частину Донбасу; агресивна політика господаря Кремля породила небачене досі відчуження між українцями і росіянами. “Відтак і спільне вшанування пам’яті є немислимим!” – наголосив український дипломат.

Андрій Мельник також нагадав, що під час Другої світової війни понад 6 мільйонів українців воювали у рядах Червоної армії та ще 250 тисяч – у військах союзників; понад 3 мільйони українських солдатів не повернулися додому живими, у тому числі поклавши життя в останні дні війни в операції зі звільнення Берліна. Вермахт та есесівці вбили понад 5 мільйонів мешканців України, яка була окупованою у 1939-1944 роках.

Посол висловив жаль з приводу того, що в Берліні досі немає пам’ятника українським жертвам нацизму, а рівень знань німецької громадськості про ці величезні жертви України є досі вкрай обмеженим.




Посол Мельник закликав Бундестаг ФРН і Берлінський сенат спорудити меморіал українським жертвам націонал-соціалізму у визначному місці в центрі Берліна, а також відповідний інформаційний центр.

Читайте також:
Німеччина не визнаватиме російські паспорти з Донбасу, – посол Мельник

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна