Новим послом США в Україні номінований генерал Кіт Дейтон: що про нього відомо

 

Президент Дональд Трамп запропонував кандидатуру на вакантну посаду посла США в Україні: її може посісти відставний генерал Кіт Дейтон, який був стратегічним радником Міністерства оборони України.

Про це повідомляє агентство Reuters.

71-річний відставний генерал-лейтенант Дейтон є директором Європейського центру з вивчення питань безпеки імені Джорджа Маршалла Німеччині, консультував Пентагон з питань України.

Раніше Дейтон раніше служив військовим аташе в посольстві США в Росії, володіє російською та німецькою мовами.

Отримав ступінь бакалавра гуманітарних наук в Коледжі Вільяма і Мері, ступінь магістра історії — в Кембриджському університеті, ступінь магістра міжнародних відносин — в Університеті Південної Каліфорнії.

Також він навчався в Гарвардському університеті по стипендіальній програмі Коледжу для вищого складу та, крім іншого, був старшим науковим співробітником Сухопутних військ у Раді з міжнародних відносин у Нью-Йорку.

Кіт Дейтон, Марі Йовановч та Степан Полторак на зустрічі в Міністерстві оборони України. Фото: МОУ

У листопаді 2018 року Дейтон був представлений послом США Марі Йованович як стратегічний радник Міністерства оборони України.

“Я обізнаний з культурою вашої країни та викликами, які стоять перед нею на шляху до впровадження принципів та стандартів Альянсу. Я допомагатиму вам у цьому. Буду дуже відданий справі та прагну знайти саме українське рішення для впровадження цих норм. Я буду тут, щоби зрозуміти та почути, що потрібно вам, шляхом проведення постійних зустрічей, консультацій, налагодження діалогу та після аналізу ситуації”, – зазначив тоді Кіт Дейтон на зустрічі з главою МОУ Степаном Полтораком.

У січні 2019 року Кіт Дейтон брав участь у зустрічі групи іноземних стратегічних радників високого рівня з питань оборонної реформи при Комітеті реформ Міністерства оборони України та Збройних сил України із секретарем РНБОУ Олександром Турчиновим.

“Ми бачимо всі ті зусилля, які ви докладаєте до реформування, і підтримуємо комплексний міжвідомчий загальний підхід до цього важливого питання. Ми тут, щоб забезпечити Україні найкращі шанси для майбутнього вступу в НАТО”, – сказав тоді радник зі США генерал-лейтенант Кіт Дейтон.

Кіт Дейтон на військовій службі

Кіт Дейтон пройшов навчання на курсі офіцерів-країнознавців в Інституті з вивчення Радянського Союзу Сухопутних військ США в Гарміш-Партенкірхені (ФРН).

Серед його призначень у військово-політичній сфері: офіцер штабу з військово-політичних питань (Сухопутних військ США) у Вашингтоні; військовий аташе США в Росії; заступник начальника з військово-політичних питань відділу Європи та Африки Управління стратегічного планування та політики ОКНШ у Вашингтоні.

За час своєї служби Дейтон обіймав чотири командні посади як офіцер-артилерист, також був офіцером з оперативних питань і начальником штабу.

Також Дейтон працював директором з оперативних питань і директором по агентурної розвідки Розвідувального управління міністерства оборони у Вашингтоні, в тому числі був директором Групи з вивчення Іраку для операції “Іракська свобода” в Іраку. Очолював Управління стратегії, планування та політики міністерства Сухопутних військ, перш ніж отримав призначення в Єрусалим у грудні 2005 року.

Його останнім призначенням на дійсній службі була посада Координатора США з питань безпеки між Ізраїлем і владою Палестинської автономії в Єрусалимі.

Дейтон вийшов у відставку з дійсної військової служби 1 грудня 2010 року у званні генерал-лейтенанта, прослуживши в збройних силах більше 40 років.

Серед військових нагород Кіта Дейтона – медаль за видатну службу в збройних силах США з двома пучками дубового листя, медаль сухопутних військ США “За видатні заслуги” з пучком дубового листя, медаль міністерства оборони “За видатну службу”, орден Почесного легіону з пучком дубового листя.

Нагадаємо, попереднім послом США в Україні працювала Марі Йованович, призначена ще демократом Бараком Обамою у 2016 році. Вона достроково завершила роботу в Києві 20 травня 2019 року. За даними ЗМІ, Дональд Трамп розпорядився відкликати Йованович після скарг свого адвоката Рудольфа Джуліані – той звинуватив дипломатку в тому, що вона надавала українській владі недостовірну інформацію.
Пізніше Марі Йованович давала свідчення в Конгресі США у справі, що призвела до початку процесу імпічменту. Вона звинуватила у своєму відстороненні “корумпованих осіб”. Також Йованович заперечила, що надавала генпрокурору Луценку список осіб, яких нібито не можна переслідувати.

Надалі, із січня 2020 року, тимчасовою повіреною у справах США в Україні стала Крістіна Квін.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна