Розкрадання в “оборонці”: НАБУ оголосило про підозру ексзаступнику міністра оборони та ще п’ятьом особам

 

Національне антикорупційне бюро України оголосило про підозру колишньому заступнику міністра оборони України у корупційному злочині, яким було завдано державі збитків на суму 17,44 млн грн.

Про це в четвер, 30 квітня, повідомили в пресцентрі офісу президента України.

“Слідством встановлено, що екс-заступник міністра оборони та директор одного з департаментів у змові з колишнім першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом”, – інформують на Банковій.

Зазначається, що виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія, за версією слідства, афілійована з експосадовцем Ради національної безпеки і оборони України.

У пресслужбі НАБУ розповідають деталі кримінального провадження: підозру повідомили шести особам.

Йдеться, за даними відомства, про колишнього заступника міністра оборони та фактичних керівників ТОВ “Оптимумспецдеталь” – компанії-постачальниці запчастин підприємствам державного концерну “Укроборонпром”.

Підозру оголосили 28 квітня 2020 року.

У повідомленнях не вказані імена, але з обставин очевидно, що йдеться про розслідування справи колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. Згаданий заступник міністра оборони часів президента Порошенка – генерал Ігор Павловський, якого підозрюють у причетності до закупівлі вантажівок “Богдан” за завищеними цінами.

Генерал-лейтенант Ігор Павловський. Фото: МОУ

Також Павловський уже кілька років проходить у справі про закупівлю пального для МОУ.

У чому склад злочину посадовців Міноборони

Колишній заступник міністра оборони та директор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України отримали підозру у зловживанні службовим становищем, що завдало 17,44 млн грн збитків.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

“На стадії формування державного оборонного замовлення на 2017-2019 рр. до вантажних автомобілів, які планували закупити коштом державного бюджету для потреб армії, уряд висунув низку вимог. З-поміж іншого, йшлося про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника) мав становити не менше 60%. На той момент згадані автівки не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації всього у 10%”, – розповідають у пресслужбі НАБУ.

Згодом в результаті лобістських дій вимоги до локалізації зменшили до 20%.

Попри той факт, що компанія-виробник не відповідала і цій вимозі, вона все одно, наголошують у НАБУ, отримала держзамовлення, однак за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років.

Компанія на ці умови пристала.

Однак, як згодом встановить слідство, відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно перекладе на бюджет, що згодом підтвердять залучені спеціалісти Державної аудиторської служби в ході перевірки.

Контракт між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції.

“Тим не менше, всупереч цій умові, ціну збільшили, а посадовці департаменту Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо узгодивши це питання з заступником міністра оборони. В результаті, постачальнику автівок незаконно переплатили 17,44 млн грн, що підтверджено висновками Держаудитслужби та експертизи”, – резюмували в силовому правоохоронному відомстві.

30 квітня суддя Вищого антикорупційного суду застосувала  щодо колишнього заступника Міністра оборони України (2015-2019 роки) запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 168 тис 160 грн, передає пресслужба суду.

Запобіжний захід триватиме до 29 червня 2020 року.

Фігурант справи повинен прибувати до слідчого та суду на першу вимогу, не виїздити з Києва без дозволу, повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну місця проживання, а також утримуватися від спілкування з іншими фігурантами справи. Суд зобов’язав його здати паспорт та документи, які дають право на перетин кордону України.

У чому підозрюють керівництво ТОВ “Оптимумспецдеталь”

29 квітня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру також чотирьом особам, які фактично керували і забезпечували роботу ТОВ “Оптимумспецдеталь”.

Йдеться про підозру в ухиленні від сплати податків у особливо великому розмірі та легалізації коштів в особливо великих розмірах, набутих внаслідок вказаного злочину:  за ч. 3 ст. 212 та ч.3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Слідство встановило, що впродовж 2015-2017 років підозрювані із використанням ТОВ “Оптимумспецдеталь” та інших суб’єктів господарювання налагодили схему із постачання товарів невідомого походження підприємствам державного концерну “Укроборонпром” із ухиленням від сплати податків.

“Загалом внаслідок такої діяльності поставлено товарів на суму близько 165 млн грн. В результаті такої діяльності до бюджету не надійшло понад 49 млн грн, із яких, 25,77 становить податок на додану вартість, 23,57 – податок на прибуток, які в подальшому були “відмиті” підозрюваними у кримінальному провадженні (та використані на власний розсуд)”, – підкреслюють в НАБУ.

Розслідування фактів можливого ухилення від сплати податків ТОВ “Оптимумспецдеталь” розпочала Військова прокуратура ще навесні 2016 року та впродовж наступних трьох років слідчі та процесуальні дії в справі майже не здійснювалися. Аж поки в березні 2019 року ТОВ “Оптимумспецдеталь” не опинилась в центрі корупційного скандалу навколо закупівель ДК “Укроборонпром”, викритого журналістами.

У відповідь 5 березня 2019 року двом з фактичних керівників ТОВ військова прокуратура повідомила про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Їм інкримінували ухилення від сплати податків у 26,6 млн грн. Один з підозрюваних зголосився цю суму сплатити до бюджету, про що публічно повідомив тодішній Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Однак в подальшому Шевченківський районний суд м. Києва відмовив прокурорам у задоволенні клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та закриття кримінального провадження за цим фактом.

Як йдеться в ухвалі, не було наведено належних допустимих доказів про сплату 26,6 млн грн.

Тож 2 вересня 2019 року суд повернув прокурору клопотання, що означало: розслідування у кримінальному провадженні мало бути відновлено.

У листопаді 2019 року підслідність у цій справі постановою Генерального прокурора визначено за Національним бюро, оскільки події, які досліджувалися в межах цього провадження, перетиналися з іншими, які вже розслідували детективи НАБУ щодо ДК “Укроборонпром”.

В подальшому детективи Національного бюро зібрали докази не лише того , що насправді сума податків, несплачених ТОВ, є більшою за раніше інкриміновані військовою прокуратурою, а й здобули підтвердження, що вказані несплачені податки в подальшому були легалізовані шляхом вчинення низки незаконних фінансових операцій.

Читайте також:
Розкрадання в МОУ: НАБУ затримало заступника міністра оборони й директора департаменту держзакупівель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна