Зеленського закликають забрати Києво-Печерську лавру в УПЦ МП і передати ПЦУ

 

Главу держави Володимира Зеленського закликають розірвати договір оренди Києво-Печерської лаври так званої УПЦ МП та передати її у користування канонічній Православній церкві України.

Про це йдеться в петиції, розміщеній на офіційному сайті президента.

Вона була ініційована громадянином України  Олексієм Кравчуком 15 квітня і вже набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

У тексті петиції зазначають, що ПЦУ – автокефальна православна церква на території України, п’ятнадцята в диптиху. Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії.

“Цілком справедливо, щоби духовну святиню використовувала православна конфесія, яка визнана православним світом автокефальною православна церквою на території України. Своєю чергою, Українська православна церква Московського патріархату не є автокефальною православною церквою на території України. Також високі церковні ієрархи УПЦ МП були неодноразово помічені у висловлюваннях та діях направлених проти українського народу. Враховуючи це, використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату повинне бути припинене шляхом розірвання договору оренди та передане Православній церкві України (ПЦУ)”, – йдеться в петиції.

Далі в документі викладена детальна хронологія антиукраїнських і заяв і висловлювань в дусі російської пропаганди вищих представників так званої УПЦ МП.

Як інформувала “Новинарня“, у Києво-Печерській лаврі, яку використовує церква Московського патріархату, заразилися коронавірусом усі священники. Також хворіли ченці монастиря, викладачі та студенти Київської духовної академії – загалом близько 150-200 осіб.

На початку квітня братію Києво-Печерської лаври з митрополитом Павлом (Лебедем) перевірили на коронавірус, ЗМІ повідомляли інфікування настоятеля.

За кілька днів до того, в березні, митрополит Павло провів службу, на якій були присутні очільник УПЦ МП (у підпорядкуванні РПЦ) митрополит Онуфрій, митрополит УПЦ МП Антоній (Паканич), олігарх та нардеп від “Опозиційного блоку” Вадим Новинський, а також перший заступник керівника офісу президента України Сергій Трофимов, який займається питаннями релігії.

12 квітня помер архімандрит Нектарій – чернець Києво-Печерської лаври УПЦ Московського патріархату. За даними ЗМІ, він хворів і на коронавірус.

У намісника Свято-Троїцького Іонинського монастиря в Києві Іони Черепанова також виявили COVID-19.

13 квітня у Києво-Печерській лаврі, де зафіксовано спалах коронавірусної інфекції, підтвердили другий випадок смерті.

Тоді ж міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що Лавра за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій столиці закривається на карантин.
За даними Кличка, тоді загальна кількість хворих на коронавірус священнослужителів у Лаврі становили 90.

14 квітня в Києво-Печерській лаврі підтвердили другу смерть від коронавірусу.

15 квітня стало відомо, що коронавірусом інфікований проросійський народний депутат Вадим Новінський, якого називають куратором РПЦ в Україні.
Напередодні він зустрічався з предстоятелем УПЦ МП Онуфрієм без засобів захисту та заявляв про передачу церкві 850 тисяч масок для учасників Великодніх богослужінь, які Московський патріархат мав намір проводити, незважаючи на ризик поширення COVID-19 серед парафіян.

Читайте також:
За недотримання карантину держава має розірвати з МП договір оренди Лаври, – Ковальов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна