З травня Україна та Угорщина запускають віртуальний реверс газу

 

Оператори ГТС України й Угорщини з 1 травня 2020 року запустять віртуальний реверс газу, об’єднавши дві фізичні точки передачі на кордоні країн в одну віртуальну.

Про це в середу, 29 квітня, повідомив голова ОГТСУ Сергій Макогон у фейсбуці.

“Не зупиняємося на досягнутому. Сьогодні новий прорив – ми об’єднали дві фізичні точки передачі газу на кордоні Україна-Угорщина в одну віртуальну, яка включає дві фізичні”, – написав він.

За його словами, це забезпечить трейдерам легкість і гнучкість купівлі потужностей на кордоні, а операторам ГТС – гнучкість у плануванні фізичних потоків.

“Уже не потрібно бронювати конкретну фізичну точку, просто обирається напрямок транспортування газу, а оператори вже самостійно ухвалюють рішення про спосіб фізичного транспортування газу (…) Уже немає необхідності транспортувати потоки у зустрічних напрямках – відбувається взаємозалік зустрічних потоків, а це економія паливного газу”, – зазначив Макогон.

Також значно зростають потужності з імпорту газу, тепер імпортуватися може весь обсяг транзиту/експорту за рахунок механізму віртуального реверсу.

Нагадаємо, минулоріч представники міністерств енергетики України та Молдови підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері безпеки постачання газу.

Читайте також:
Транзит російського газу через Україну може закінчитися у 2020 році, – Коболєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна