Укроборонпром чартерним рейсом повернув своїх працівників із Бангладеш

 

Державний концерн “Укроборонпром” чартерним рейсом евакуював із Бангладеш групу працівників одного з підприємств, що входять до його складу.

У Народній Республіці Бангладеш 11 фахівців держпідприємства “Конотопський авіаремонтний завод «АВІАКОН»” виконували зовнішньоекономічний контракт державної компанії “Укрінмаш”, повідомляє пресслужба “Укроборонпрому”.

Роботу за контрактом вони завершили ще 9 квітня, але не могли виїхати з країни, бо Бангладеш закрив повітряне сполучення через пандемію коронавірусу. Відтоді українські фахівці чекали на повернення додому “в безпечних умовах готелю”.

“Операція з евакуації працівників концерну з Бангладеш тривала майже місяць і була дуже складною з точки зору планування маршруту та отримання всіх необхідних дозволів в умовах закритого міжнародного авіасполучення.

У концерні відпрацьовували десятки сценаріїв евакуації групи авіаторів регулярними та нерегулярними рейсами. Завдяки співпраці з дипломатичними відомствами декількох країн нарешті вдалося отримати всі погодження для здійснення чартерного рейсу з Бангладеш до України”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначають в “Укроборонпромі”, чартер оплатив один зі спецекспортерів концерну.

За словами заступника гендиректора з авіа- та ракетобудування Руслана Коржа, який очолював групу з координації повернення співробітників додому, цим самим чартерним рейсом пропонували повернутися й іншим українцям, які застрягли в регіоні через закриті кордони.

“Ми були готові відвезти всіх українців із Бангладеш та Індії, евакуацію яких можливо було документально здійснити для даного рейсу. Концерн ініціативно запропонував евакуювати чартером з Бангладеш співробітників іншого приватного підприємства, які так само працювали там в рамках експортного контракту. Але нам повідомили, що вони все ще задіяні у випробуваннях, які до моменту здійснення рейсу не завершилися.

Також, попри зусилля усіх дипломатів, здійснити евакуацію інших українців в період дії дозволів (72 години) на здійснення рейсу з Бангладеш, виявилося неможливим. Зокрема, для оформлення всіх дозволів необхідно було через МЗС отримати письмове підтвердження, що всі повернуті українці в обов’язковому порядку відправляться на обсервацію. Це обов’язкова вимога всіх українських органів. Однак, як повідомили нам, такої згоди на момент здійснення рейсу отримано не було. Водночас, затримувати рейс ми теж не мали можливості через стан здоров’я декількох наших працівників”, – розповів Корж.

Він також зазначив, що на зворотному шляху чартерний літак мав здійснити зупинку в Баку, щоб евакуювати з Азербайджану ще одного співробітника “Укроборонпрому” та одного співвиконавця контракту з приватної фірми. Але їм також не вдалося вчасно оформити всі дозволи, то му в концерні тепер працюють над іншими сценаріями повернення колег в Україну з Азербайджану.

Подякувавши за сприяння з боку МЗС, Держприкордонслужби та МВС, заступник гендиректора зауважив, що в різних країнах світу залишається ще близько 50 співробітників ДК “Укроборонпром”, які продовжують виконувати контрактні зобов’язання.

“З усіма ми на постійному зв’язку і обов’язково безпечно повернемо їх додому”, – запевнив Корж.

У концерні нагадують, що від початку “карантину” в Україну раніше успішно повернулися три групи фахівців оборонних підприємств: 14 працівників – з Уганди, 3 працівників – із Пакистану та 8 – з Азербайджану.

Читайте також:
На 17 підприємствах Укроборонпрому ввели режим простою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна