“До Росії з любов’ю”: Кулеба закинув професорам Foreign Affairs фейковість соціології в Криму, ті стоять на своєму

 

Публікація в американському журналі Foreign Affairs про те, що більшість населення Криму нібито щаслива в умовах російської окупації, викликала обурення в Україні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив у цьому ж виданні зі статтею під назвою “Ризик опитувань у Криму. Чи можливо виміряти громадську думку на окупованій території?“, що вийшла 21 квітня.

“Існує кілька фундаментальних проблем щодо опитування населення [Кримського півострова] в часи незаконної окупації. У Криму немає вільного середовища, в якому можна висловити політичні погляди, особливо якщо вони суперечать лінії Кремля”, – зазначив міністр.

До того ж мешканці Криму провели понад шість років в умовах запеклої російської телепропаганди, без прямого доступу до альтернативних джерел інформації.

“Наголошувати на уявному щасті одних людей, в той час як інших у Криму викрадають, кидають у в’язниці чи вбивають, навряд чи етично. У Північній Кореї теж є люди, які щиро поділяться своїм щастям, якщо їх запитають. Але чи описують ці настрої реальні порушення прав людини в їхній країні?”- зауважив український міністр.

Він навів приклади переслідування кримських татар та інших опозиційних активістів – зокрема вбитого Решата Аметова й Олега Сенцова.

“Росія підтримує “правильних” кримчан та витісняє “неправильних”, зробивши Крим останнім прикладом із кількох прикордонних зон, де люди без громадянства та іноземні особи не можуть володіти землею”, – вказав Кулеба.

Окупаційна влада перетворила Крим на “чорну діру” у питаннях дотримання прав людини, що неодноразово було підтверджено резолюціями Генасамблеї ООН з 2016 по 2019 рр., підкреслив міністр. На півострові утримується щонайменше сотня політв’язнів, причому повідомлення про залякування та обмеження базових свобод людини, на жаль, з’являються чи не щодня. Ба більше, Росія грубо порушує міжнародне гуманітарне право, змінюючи демографію окупованого півострова.

“Щонайменше від 140 тис. до 300 тис. громадян Росії були переселені в Крим за роки окупації. Скільки цих “нових кримчан” було опитано та включено до соціологічної вибірки? І водночас, чи були там (у опитуванні – ред.) представлені кримські татари, яким довелося тікати на материкову Україну?” – зауважив Дмитро Кулеба.

Тому він порекомендував ставитися зі скептицизмом до будь-яких спроб відтворити “свіжий погляд” на ситуацію в Криму після 2014 року.

“Якщо дозволити такий вид ревізіонізму, Україна втратить шанс відновити свою територіальну цілісність, а міжнародна спільнота в цілому втратить шанс досягти справедливості й поваги до міжнародного права та прав людини”, – підкреслив глава українського МЗС.

Foreign Affairs – американський журнал та сайт на тему міжнародних відносин та зовнішньої політики США, що видається Радою з питань зовнішніх відносин (Council on Foreign Relations, CFR – авторитетною приватною американською аналітичною організацією).

Стаття До Росії з любов’ю” авторства професорів Джона О’Лофліна, Джерарда Тола та Крістін Бакке вийшла у цьому виданні 3 квітня 2020 року.

Реагуючи вже на виступ Кулеби, вони пишуть: “Ми проводили дослідження громадської думки на спірних пострадянських територіях більше 15 років і надто добре знайомі з політичною чутливістю такої роботи. Ми, звичайно, визнаємо, що обставини анексії Криму відрізнялися від тих, що створили відокремлені території в Абхазії, Нагірному Карабаху та Південній Осетії. Але нашою метою в усіх цих регіонах було оцінити погляди звичайних людей, використовуючи незалежні дослідницькі компанії, які використовують надійні соціально-наукові методи. Результати, як правило, показують, що ставлення громадськості на спірних територіях суттєво відрізняється від переважаючих поглядів у материнських країнах. Наші висновки в Криму відповідають цій схемі. Демократичні суспільства сильніші, коли вони визнають переваги наукових досліджень”.

Читайте також:
“Інший світ”: УІМ і “Дзеркало тижня” провели велике соцдослідження в ОРДЛО. РЕЗУЛЬТАТИ

Опитування в ОРДЛО провела компанія з “фейковою” репутацією. Але в неї є пояснення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна