У Зоні відчуження гасять три осередки, пожежу не допустили на територію Білорусі, – ДСНС

 

Ситуація з лісовими пожежами на території Зони відчуження та Житомирської області поступово нормалізується, рятувальники звітують, що не допустили поширення вогню на територію Республіки Білорусь.

Про це у вівторок, 21 квітня, повідомив під час онлайн-брифінгу директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук. 

За його словами, станом на ранок у Чорнобильській зоні ліквідовано осередок пожежі поблизу села Корогод, який вчора локалізували.

“Основні зусилля у Зоні відчуження на цей час спрямовані на гасіння трьох осередків поблизу населених пунктів Розсоха, Крива Гора, Рудьки та торф’яників в осередках, пройдених вогнем. Вжито заходи щодо недопущення переходу пожежі на територію Республіки Білорусь”, – повідомив спікер.

За його словами, гасити вогонь продовжують  пожежні розрахунки, важка інженерна техніка та три гелікоптери.

Демчук додав, що в осередках пожеж продовжує працювати сім одиниць важкої інженерної техніки ДСНС та ЗСУ, якою у захаращених лісових масивах створюються мінералізовані смуги. За добу створено 110 км таких смуг, а з початку робіт – 515 км.

У Житомирській області упродовж минулої доби локалізовано ще один осередок поблизу села Острови.

Наразі основні зусилля спрямовані на гасіння і локалізацію осередку пожежі на території Виступовицького лісництва поблизу сіл Жолудівка та Журба.

“Продовжуються роботи по оборюванню осередків пожежі, створенню мінералізованих смуг та розчистки доріг, для чого задіяно трактори лісогосподарських підприємств та важка інженерна техніка Збройних сил”, – додав Демчук.

Він також зауважив, що ДСНС підтримує комунікацію з Міністерством надзвичайних ситуацій Білорусі з питань спільного виконання заходів щодо ліквідації пожеж.

Директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда проінформував про погодні умови, які відмічались на ранок 21 квітня на території Житомирської області та Зони відчуження.

“Метеорологічна станція “Житомир” відмічає погіршення видимості до 1 км та менше внаслідок часткового задимлення. Переміщення продуктів горіння відбувається: у південному напрямку із Зони відчуження до західних районів Київської області і з північних районів Житомирської області у напрямку до міста Житомир”, – прозвітував Микола Кульбіда.

Він додав, що хімічне забруднення повітря у місті Києві після учорашнього зниження істотно не змінилось, а показник концентрації пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки, формальдегіду та оксиду вуглецю загалом нижчі гранично допустимих концентрацій, або близькі до них.

Читайте також:
На Поліссі все ще гасять 13 осередків лісових пожеж. СХЕМА

Як відомо, лісові пожежі на території Житомирської області вирують із 16 квітня. За даними Житомирської ОДА, вогонь знищив у регіоні 43 нежитлових і 38 житлових будинків, було евакуйовано близько півсотні людей.
Внаслідок пожеж на північному заході різко підвищився рівень забрудненості повітря в Києві.

Перед цим горіли ліси в зоні відчуження на півночі Київської області. 16 квітня – через два дні після того, як їх загасили – вогонь знову розгорівся.

Через лісові пожежі на північному заході в Києві спостерігається значна задимленість.

Читайте також:
Нацгвардія почала антидиверсійну операцію через лісові пожежі, – Аваков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна