Міноборони розриває угоди на закупівлі медтоварів у китайської фірми після розслідування програми “Схеми”

 

Міністерство оборони надало згоду на розірвання угод щодо закупівлі засобів медичного захисту від COVID-19 у КНР – на основі листа від китайської фірми про розірвання договору через неотримання оплати з України.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Днем раніше, 17 квітня, Міноборони призначило службове розслідування – після того, як журналісти програми “Схеми” оприлюднили інформацію, що 15-16 квітня МОУ уклало договори на закупівлю медичних засобів та устаткування для боротьби з коронавірусом на 69,6 мільйона гривень із китайською фірмою, що спеціалізується на виробництві та продажу модемів та іншого телекомунікаційного обладнання, а не медтехніки. І договори від імені цієї фірми підписує українець, який, імовірно, сам працює в структурі Міноборони.

На державному порталі про публічні закупівлі України Prozorro повідомлення про ці контракти з’явилося пізно ввечері 17 квітня. Поряд з укладеними раніше договорами були опубліковані відповідні листи від Міністерства оборони України та китайської фірми Combasst Industry Development Co, Limited (Шанхай).

Як ідеться в листі за підписом директора та власника компанії Гуаня Цзюня (Guan Jun), фірма вирішила розірвати всі вісім угод через несплату з боку МОУ. При цьому китайська фірма зазначає, що вже продала ці товари іншому покупцеві.

У листі з Китаю не вказана дата, проте в листі-відповіді від Міноборони зазначено, що він датований 17 квітня. Командувач Медичних сил Збройних сил України Ігор Хоменко надає згоду на розірвання всіх контрактів.

Водночас, 17 квітня у Міністерстві оборони заявили, що проведуть службове розслідування після публікації матеріалу “Схем” стосовно укладання міністерством договорів на закупівлю у китайської фірми засобів медичного захисту від COVID-19.

“У засобах масової інформації поширюється інформація стосовно начебто укладеного договору з китайською фірмою на придбання засобів медичного захисту.
Угоду не було реалізовано і гроші не перераховувались. Міністром оборони України Андрієм Тараном було ініційовано службову перевірку, за результатами якої буде прийнято відповідне рішення”, — повідомила прессекретар міністра Світлана Павловська.

Про що йдеться

17 квітня журналісти-розслідувачі “Схем” повідомили, що китайська фірма Combasst Industry Development (Шанхай), із якою укладені договори на всі перераховані товари, не спеціалізується на медичному обладнанні й устаткуванні і не пропонує його в публічно наявному асортименті. Натомість на своєму сайті фірма позиціонується як “високотехнологічна компанія, що спеціалізується на розробці й виробництві комунікаційних та цифрових аудіопродуктів”. В асортименті сайту: медіаконвертори, мультиплексори, модеми, обладнання для запису і передачі відео, обладнання для телефонії.

В Україні Combasst представляє громадянин України Андрій Миколайович Біленький, який діє на підставі довіреності від 6 квітня – це день, коли Міністерство оборони оголосило про пошук постачальників. Саме він підписав договір від імені переможця тендеру.

За даними двох джерел “Схем” у системі Міноборони, цей чоловік працює в Головному управлінні розвідки МОУ.

Журналісти розшукали в реєстрах кількох громадянин України з таким самим прізвищем, ім’ям та по батькові. Один із них, 1966 року народження, зареєстрований у Києві на вулиці Електриків, 33 – це адреса ГУР МОУ.

Командувач Медсил ЗСУ Ігор Хоменко, який підписав договір, на запитання, чи є Андрій Біленький співробітником Міноборони, відповів: “Може і є, не знаю. Наскільки я знаю, він не є зараз співробітником, але він є співробітником якихось структур”.

Сам Біленький у телефонній розмові з журналістами “Схем” пообіцяв поговорити пізніше, але після цього вимкнув телефон. Тож поставити йому питання про те, чи працює він в Міноборони чи Головному управлінні розвідки, яким чином став представником китайської фірми і товари якого виробника вона планує поставити в Україну, розслідувачам не вдалося.

“Схеми” зв’язалися з директором і власником компанії – китаєць Гуань Цзюнь повідомив телефоном, що всі товари будуть китайського виробництва, закуплені в інших фірм.

“Я володію компанією Combasst, так. Це замовлення включає багато різних типів товарів, і ми маємо їх закупити в китайських виробників. Окрім того, я також володію медичною фірмою в Шанхаї. І ми будемо закупляти всі товари на території континентального Китаю і доправляти в Україну, в мене в Україні є один співробітник, і в нас є дозволи висилати товари по світу”, – заявив він.

Назви конкретних виробників, в яких він закуповує тести, ШВЛ та інші товари для України, Гуань Цзюнь назвати не зміг.

Читайте також:
Удар по попередниках: Таран розпустив Офіс реформ і створив у МОУ директорат із держслужбовцями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна