Вперше в Україні лікарі прооперували серце пацієнтки поза її тілом

 

Лікарі-кардіохірурги Військово-медичного клінічного центру Західного регіону вперше в Україні провели унікальну операцію на серці 65-річної пацієнтки.

Про це в п’ятницю, 17 квітня, інформує пресслужба Міністерства оборони України.

Суть оперативного втручання полягала в тому, що для проведення протезування аортального та мітрального клапанів та пластичної хірургічної корекції враженого лівого передсердя, серце було вилучено з людини і упродовж трьох годин у буквальному сенсі перебувало в руках військових хірургів.

“Особливість цієї операції в тому, що іншого шляху лікування, ніж вилучити серце з людини, не було, а без швидких та неординарних рішень і рішучих високопрофесійних дій операційної бригади під час оперативного втручання не було шансів на життя у пацієнтки. То ж вибір був невеликий”, — розповів лікар-кардіохірург вищої категорії, ординатор клініки хірургії серця та магістральних судин Центру, працівник Збройних сил України Володимир Мороз.

За його словами, проведене оперативне втручання передбачає техніку трансплантації серця, а також техніки ще кількох складних кардіохірургічних операцій.

Хірурги видалили серце з грудної клітки, запротезували два клапани і зробили пластичну операцію хворого передсердя, зменшивши його фактично вдесятеро, у порівнянні з враженою ділянкою до оперативного втручання.

Вони зробили цілу низку хірургічних процедур у грудній клітці пацієнтки, що дозволило успішно повернути серце назад.

Таку операцію в Україні провели вперше.

Стан пацієнтки – пані Галини – стабільний і вона швидко одужує. Минуло лише кілька днів від проведення складної операції, але жінка впевнено, під наглядом лікарів, крокує коридорами відділення.

“Я дуже вдячна усій професійній хірургічній бригаді лікувальної установи, а особливо – лікарю-кардіохірургу від Бога – Володимиру Морозу за те, що повернули мене до життя”, – зізнається Галина Степанівна.

Тепер у планах військових кардіохірургів Центру низка нових прогресивних операцій, що дозволять зберегти життя та повернути здоров’я українцям.

Читайте також:
У Дніпрі медики рятують тяжкопоранених на фронті військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна