“Обережно, парки відкриваються”: Польща починає послаблювати карантинні заходи

 

Із цього четверга уряд Польщі оголосить про ослаблення деяких обмежень у країні через епідемію коронавірусу.

“Ми будемо повільно розморожувати економіку з 19 квітня”, – заявив міністр охорони здоров’я Лукаш Шумовський, якого цитує “Газета вроцлавська“.

Як розповів речник уряду Пьотр Мюллер, на першому етапі розглядаються питання, пов’язані зі зміною певних обмежень на роботу закладів торгівлі.

Наразі існують обмеження, які узалежнюють кількість покупців у польських магазинах від числа касових апаратів – на один може припадати не більше трьох покупців. За неофіційною інформацією, з наступного тижня ліміт людей, які одночасно перебувають у магазині, залежатиме від його площі.

Наступним кроком, як очікується, буде відкриття перукарень та салонів краси, а також магазинів одягу в торгових центрах – однак і там буде обмежено кількість покупців та встановлено дистанцію до інших клієнтів.

Заборона на доступ до лісів, парків, площ і бульварів також буде знята найближчим часом.

“Якщо приймаються рішення про зняття обмежень, це аспект, який ми розглядаємо в першу чергу”, – сказав Мюллер.

За його словами, остаточні рішення ще будуть затверджені.

Як відомо, в Польщі станом на 15 квітня діагностовано понад 7,2 тисячі випадків COVID-19, померли 263 особи.

Читайте також:
В Україні за добу зафіксовано 392 нові випадки COVID-19

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інституту Джона Гопкінса, станом на 9:30 15 квітня у світі лабораторно зафіксовано понад 1,982 млн випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 126,7 тис. людей померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Понад 493 тис. – одужали.

Абсолютними лідерами за кількістю заражених стали США (609 тис. осіб), померли в Штатах понад 26 тис. людей.
На другому місці за числом хворих – Іспанія (174 тис.), далі – Італія (162 тис.), Німеччина (132 тис.), Франція (131 тис.), Китай, Велика Британія, Іран, Туреччина, Бельгія, Швейцарія та ін.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною. 20 березня стало відомо, що він вилікувався.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами, зупинкою виробництва тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.
Багато країн запровадили надзвичайний стан – це зокрема Італія, Молдова, Грузія та ін.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення. Раніше оголошено карантин для освітніх закладів. Із 23 березня Київ зупинив всі пасажирські транспортні перевезення, крім критичної сфери.
Із 6 квітня уряд посилив карантинні заходи, а надалі скоригував карантинні обмеження.

Із 24 квітня карантинні обмеження почала послаблювати Австрія.

Водночас, як зазначають науковці, з огляду на специфіку коронавірусу ймовірно карантин доведеться застосовувати “хвилями” до 2022 року.

Читайте також:
Ляшко: пік вірусу очікуємо 17 квітня, вихід з карантину почнемо 24-го, Зеленський дає $1 млн на українську вакцину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна