У Раді хвилиною мовчання вшанували капітана СБУ Геннадія Біліченка, першого загиблого у війні з РФ

 

Верховна Рада під час позачергового засідання в понеділок, 13 квітня, вшанувала капітана Служби безпеки України Геннадія Біліченка, який загинув шість років тому в бою за місто Слов’янськ.

Хвилину мовчання у стінах ВРУ ініціював народний депутат України від партії “Голос” Володимир Цабаль. 

“Я попросив би хвилину мовчання. Сьогодні – шість років, як загинув перший військовий унаслідок російської агресії проти України капітан Біліченко з підрозділу “Альфа” СБУ”, – сказав з трибуни Цабаль.

Нардепи підтримали таку ініціативу й вшанували полеглого офіцера хвилиною мовчання.

Відео поширив колишній альфівець, а нині нардеп Роман Костенко:

Геннадій Біліченко – капітан Служби безпеки України, оперативний співробітник відділу Центру спеціальних операцій “А” в Управлінні СБУ в Полтавській області.

Став першим загиблим військовослужбовцем у війні на Донбасі.

13 квітня 2014 року, у Вербну неділю, приблизно о 8:30 група співробітників апарату СБУ, ЦСО “А” спільно з керівництвом донецької обласної міліції проводила рекогностування в районі проведення антитерористичної операції поблизу Слов’янська Донецької області.

За 8 км від Слов’янська зупинилися поспілкуватися з місцевими мешканцями села Семенівка. У цей час на групу було вчинено збройний напад.

Нападники під’їхали на автомобілі “Рено Логан”, який належав полтавській охоронній фірмі та був напередодні захоплений терористами, і відкрили вогонь з автоматів по машинах СБУ.

Водночас з лісопосадки по спецпризначенцях відкрила вогонь інша група російських диверсантів. Бій був короткочасний, але запеклий, капітан Біліченко одним з перших виявив загрозу, сповістив товаришів та організував вогневу відповідь проти нападників, застосовуючи штатну зброю АК-74.

Під час бою поранений офіцер продовжував вести вогонь, прикриваючи своїх товаришів.

Указом Президента України від 20 червня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ст. (посмертно).

Читайте також:
Президент присвоїв звання Героїв України двом загиблим офіцерам “Альфи” СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна