“Зупинити конфлікти й послабити санкції”: Великоднє послання Папи в порожньому соборі

 

Папа Римський Франциск вперше провів великодню месу без участі вірян, у зачиненому й майже порожньому соборі Святого Петра, закликавши світ до солідарності у боротьбі з пандемією коронавірусу.

Про це повідомляє “Німецька хвиля“.

У неділю, 12 квітня, християни західного обряду відзначають Великдень. Зазвичай у соборі Святого Петра у Ватикані та на площі перед ним у це свято збираються десятки тисяч вірян.

Проте великоднє богослужіння 2020 року було особливим через карантинні заходи, пов’язані з пандемією коронавірусної хвороби.

На месі в соборі були присутні, окрім Папи, лише незначна кількість священнослужителів.

Площа Святого Петра, традиційно прикрашена свіжими тюльпанами та орхідеями, також була порожньою – вхід до Ватикану перекрила озброєна поліція.

Порожня площа Святого Петра у Ватикані, 12 квітня 2020 року

Традиційне Великоднє звернення Urbi et Orbi (послання “Місту і світу”), яке Папа щороку в день Воскресіння Христового виголошує з балкона собору перед багатотисячним натовпом, на цей раз було замінене інтернет-зверненням.

Замість балкона, Франциск виголосив свою промову в базиліці Святого Петра, підкреслюючи самотність, з якою зіштовхнулися люди по всьому світу через карантин.

Як пише Reuters, це великоднє послання було найбільш актуальною і політичною промовою Франциска з моменту його обрання у 2013 році.

Папа Римський закликав до негайного припинення вогню у збройних конфліктах. “Нехай Христос просвітить усіх, хто несе відповідальність за конфлікти, щоб вони мали сміливість підтримати заклик до негайного глобального припинення вогню у всіх куточках світу”, – сказав він.

Перелічуючи гарячі точки, де тривають збройні конфлікти, Франциск згадав і Україну (“Нехай припиняться страждання населення східних регіонів України”).

Також він закликав держави світу до солідарності в боротьбі з пандемією коронавірусу. Зокрема, Папа наголосив на необхідності скоротити чи пробачити борги бідних країн, які страждають від епідемії, і послабити санкції державам, яких це стосується.

“Нехай усі нації будуть в змозі задовольнити найбільші потреби наразі через зменшення або й прощення боргу, що обтяжує баланси найбідніших країн. Нехай міжнародні санкції будуть ослаблені, адже вони ускладнюють країнам надання адекватної підтримки своїм громадянам”, – сказав Франциск.

Папа також попередив Європейський Союз про загрозу краху, якщо держави ЄС не домовляться про заходи для відновлення економіки регіону.

“Європейський Союз зараз стоїть перед епохальним викликом, від якого буде залежати не тільки його майбутнє, а й майбутнє всього світу”, – наголосив Франциск.

Він також помолився за всіх постраждалих від вірусу.

“Сьогодні мої думки в першу чергу звертаються до тих, хто безпосередньо постраждав від коронавірусу: хворих, померлих і членів їхніх сімей, які оплакують втрату своїх близьких”, – зазначив Папа Франциск.

Порожній собор Святого Петра під час Великодньої меси, 12 квітня 2020 року

Минулого року Великодню службу на площі Святого Петра відвідали близько 70 тисяч людей. Однак нині Рим та решта Італії, яка дуже сильно постраждала від коронавірусу, живуть в умовах жорсткого карантину.

Всі останні тижні Папа Франциск звертається до вірян зі своєї бібліотеки за допомогою онлайн-трансляцій. Хресний хід увечері Страсної п’ятниці він здійснив у супроводі лише п’ятьох в’язнів з тюрми з італійського міста Падуя та п’ятьох лікарів і медсестер з Ватикану.

В опублікованому цього тижня інтерв’ю, яке Франциск дав кільком католицьким газетам, він зізнався, що цей досвід змушує його відчувати себе, як “у клітці”. Однак він закликав вірян не впадати у відчай. “Ми повинні реагувати на ці обмеження з усією нашою креативністю. Ми можемо або бути депресивними, і відчуженими… або можемо стати творчими”, – зауважив Папа Римський.

Читайте також:
Без верби, великодніх кошиків і гробків: Синод ПЦУ оголосив правила свят у час карантину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна