В’ятрович: Уряд скорочує фінансування освіти, культури та науки, в плюсі – лише МВС

 

У новому варіанті змін до бюджету дещо зменшили скорочення видатків на Український фонд культури та Український інститут, однак щодо більшості програм у галузі освіти, культури, науки і політики пам’яті фінансування скорочується інколи навіть повністю.

“Попри шквал обурення і провал першої спроби протягнути через парламент бюджет знищення культури, уряд не відмовився від руйнівних планів”, – зазначив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович у фейсбуці в четвер, 9 квітня.

Зокрема, повністю скасоване фінансування пріоритетних напрямків наукових досліджень і експериментальних розробок і закладах вищої освіти; заходів щодо захисту і забезпечення прав та свобод осіб, які були позбавлені свободи НЗФ, окупантами, Російською Федерацією з політичних та ін. мотивів; заходи з реінтеграції населення ОРДЛО; виплати держстипендій імені Левка Лук’яненка.

Джерело: Facebook/Володимир В’ятрович

Читайте також:
Викреслювати з бюджету витрати на культуру – це злочин, – Княжицький

“Погляньте – більша частина цієї таблиці – це освітні, культурні, наукові програми. Які уряд практично знищує. Економія при цьому становить “аж” 2,87 млрд. гривень. Більше половини цієї суми – субвенція на доплати шкільним учителям! Нищення решти програм у сумі дає 1,26 млрд”, – наголошує В’ятрович.

Проте, за його словами, у новому варіанті змін до бюджету є “недоторкані” структури з величезними бюджетами, які “або отримують символічні скорочення, або, як МВС, навіть збільшення видатків”.

“Скорочення бюджету МВС усього на 1,3% дозволило б узагалі не чіпати ні копійки з 1,26 мільярдів усіх наведених гуманітарних програм! Або ще простіше: загальні скорочення по всіх статтях бюджету в цій таблиці – менше 3 мільярдів. Уряд міг би отримати ту саму суму, рівномірно скоротивши всі ці статті лише на 3%”, – підсумовує народний депутат і додає, що “ще не пізно зірвати план уряду затягнути фінансовий зашморг для української гуманітарної політики”.

За його словами, “уряд має зрозуміти, що українці не пробачать, а депутати – не підтримають бюджет доти, доки скороченням й так мізерних видатків на освіту, науку й культуру прикриватимуть кошти на утримання силовиків та апарату центральної влади”.

Як інформувала “Новинарня“, 30 березня Верховна Рада направила зміни до Держбюджету на 2020 рік, якими пропонувалося скоротити дохідну частину на 122,9 млрд грн, а видаткову збільшити на 79,2 млрд грн, на повторне перше читання.

Читайте також:
Уряд пропонує виділити 97 млрд на фонд для боротьби з COVID-19

“Громади позбавляють ресурсів”: міські голови звернулися звернулися до влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна