У робочій підгрупі ТКГ не домовилися про нові ділянки розведення на Донбасі

 

Домовленостей про розведення сил і засобів на трьох нових ділянках на лінії розмежування на Донбасі не досягнуто на рівні робочих підгруп.

Про це у вівторок, 7 квітня, повідомив представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, заступник командувача ООС Богдан Бондар виданню “Новости Донбасса”.

“Є певні зрушення, але вони блокуються російською стороною для того, щоб зірвати виконання рішення попереднього саміту “нормандського формату” від 9 грудня і не допустити перспективи нової зустрічі лідерів “четвірки”, – заявив Бондар, звинувативши російську сторону у відсутності прогресу на переговорах.

За словами Бондара, українська і російська сторони пропонують свої варіанти місць розведення.

“Але під надуманими приводами російська сторона відмовляється зважити на позицію України. Ми говоримо, що готові зважити на позицію Росії, але поки що компромісу дійти не вдалося”, – цитує Бондара видання.

Представник України в підгрупі наголосив, що основною перешкодою до досягнення домовленостей є небажання Росії визнавати себе стороною конфлікту на сході України.

Натомість Москва намагається вдати з себе модератора переговорів нарівні з ОБСЄ.

“Головний меседж російської сторони: є одна сторона Україна, а друга – представники окремих районів Донецької та Луганської області. Мовляв, ви самі домовтеся, а ми (РФ – Н.) це підтримаємо”, – розповів він.

Бондар висловив сумнів, що главам делегацій вдасться домовитися про розведення сил безпосередньо під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи в середу.

“Дуже складно домовитися безпосередньо керівникам, коли немає домовленості в підгрупі на рівні експертів”, – вважає Бондар.

Читайте також:
Зеленський запропонував новий принцип розведення військ на Донбасі

Як інформувала “Новинарня“, 9 листопада 2019 року за присутності СММ ОБСЄ після семи діб тиші відбулося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Новопетрівське.

Розведення військ у районі Золотого, на ділянці №2, відбулося 29 жовтня, у Станиці Луганській на ділянці №1 – 26 червня.

Уперше угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського – було підписано на переговорах ТКГ в Мінську ще 21 вересня 2016 року. Угода передбачала відведення по 1 кілометру з кожної зі сторін.
У 2016 році часткове розведення сил відбувалося в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. Однак у 2017-му сторони повернулися на більш вигідні позиції.

Розведення в районі Золотого і Катеринівки відбулося, незважаючи на те, що збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4. Штаб ООС повідомляв про обстріли в межах ділянок розведення як у районі Золотого-4 (26 жовтня та 28 жовтня), так і біля Богданівки з боку Петрівського (24 жовтня).

Перед цим розведенням у районі Золотого відбулися сутички поліції з ветеранами, які прямували в цей район, щоб влаштувати блокпости проти відведення військ.

26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” у Золотому-4 зустрівся  з ветеранами, які протистояли відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.
Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.

Офіс президента поширив у ФБ і на ТБ пропагандистський фільм “За крок до миру” за підсумками поїздки Володимира Зеленського в Золоте, зустрічей із військовими, місцевими жителями та протестувальниками.

Читайте також:
Єрмак зустрівся з послами країн “Великої сімки”: говорив і про розведення на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна