Вбивцю словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка ув’язнили на 23 роки

 

Словацький суд у понеділок, 6 квітня, засудив колишнього військового Мірослава Марчека до 23 років ув’язнення за розстріл журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової у лютому 2018 року.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на словацьке видання Dennik N.

Суд врахував, що Марчек зізнався в убивстві та співпрацював зі слідством. Прокурор просив для нього 25 років ув’язнення.

“Це було холоднокровно. У потерпілих не було можливості захиститися”, – сказала головуюча суддя спеціалізованого кримінального суду Рузена Сабова на слуханнях в місті Пезінок на північ від Братислави.

Після засудження Марчека як виконавця убивства шанси бізнесмена Маріана Кочнера у справі погіршуються, відзначає видання. Слідства вважає, що саме Кочнер наказав убити Куцяка за його журналістську діяльність.

Нагадаємо, 27-річний журналіст Ян Куцяк і його наречена Мартіна Кушнірова були застрелені в лютому 2018 року в себе вдома за 65 кілометрів на схід від Братислави. Куцяк проводив журналістське розслідування, щоб виявити зв’язки наближених прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійськими підприємцями, що були пов’язані з мафією. Стаття була опублікована вже після його загибелі.
Вбивство журналіста спричинило у Словаччині хвилю протестів, в результаті чого у відставку пішли голова уряду, два його помічники, міністр внутрішніх справ, шеф поліції, а також міністр культури.
У вересні 2018 року поліція арештувала чотирьох підозрюваних. У квітні один із них, колишній словацький військовослужбовець Мирослав Марчек, зізнався у вбивстві.
Причиною вбивства, стверджують прокурори, стала журналістська діяльність Куцяка. Вони заявляли, що замовлення вбивства коштувало 70 тисяч євро.

Як інформувала “Новинарня“, нещодавно у Словаччині ексміністра ув’язнили на 19 років за шахрайство

Читайте також:
У Словаччині представили новий уряд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна