Зеленський підписав закон про забезпечення харчування війська

 

Президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців” № 548-IX, який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2020 року.

Про це у середу, 1 квітня, повідомляє пресслужба глави держави.

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення цього закону обумовлене тим, що підприємство-переможець закупівлі послуг з харчування особового складу ЗСУ відмовилося надавати послуги в регіонах України у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Це могло призвести до зриву харчування особового складу Збройних сил України та інших складових сил безпеки, зокрема залучених до проведення ООС, та негативно вплинути на обороноздатність держави.

Харчування особового складу буде здійснюватися в межах бюджетних асигнувань, передбачених Міністерству оборони України та Міністерству внутрішніх справ України на вказані цілі за відповідними бюджетними програмами.

Читайте також:
“Назад, до схематозу”: Діана Петреня – про те, кому вигідне згортання реформи харчування ЗСУ

Як інформувала “Новинарня“, Збройні сили України почали інтенсивний перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році, що дозволило збільшити набір продуктів з 30 до 400 одиниць та значно покращити рівень і якість харчування військовослужбовців.
У 2018 році на нову систему харчування загалом перейшли  близько 90 військових частин ЗС України. Станом на липень 2019 року – загалом близько 50% військовослужбовців ЗСУ. Планувалося до кінця 2019 року перевести 100% особового складу.

Однак ухвалою Окружного адмінсуду Києва від 16 липня 2019 року було визнано нечинним наказ Міністерства оборони, який передбачає проведення реформи харчування в Збройних силах України. Суддя Альона Мазур ухвалила це рішення за позовом підприємця, залученого до старих схем продовольчого забезпечення ЗСУ.
Радник міністра оборони Юрій Бірюков у коментарі “Новинарні” зазначив, що через цю ухвалу друга половина бригад у 2019 році не перейде на якісно нове харчування за каталогом, як було заплановано.

МОУ подавало апеляцію на рішення скандального Окружного адмінсуду столиці.

Вирішення питання затягувалося. Зокрема, 4 вересня засідання ОАСК 4 вересня не відбулося через те, що суддя у відпустку.

За інформацією військових на той час, у 73 військових частинах Збройних сил України й далі харчувалися за новою системою, ще 285 чекали законних рішень про переведення на каталог.

Колишній волонтер, екскерівник проєктного офісу реформ МОУ Андрій Загороднюк був призначений новим міністром оборони 29 серпня.

В інтерв’ю “Новинарні” генерал-майор Дмитро Марченко, начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, перехід наступних частин ЗС України на нову систему харчування – за каталогом – буде розблоковано незалежно від рішень суду, через доручення нового міністра оборони Андрія Загороднюка.
Однак питання було не розв’язане до кінця 2019 року.

25 грудня міністр оборони Андрій Загороднюк підписав документ щодо оголошення конкурсу на закупівлю харчування за каталогом, зазначивши, що на нове харчування перейдуть усі частини Збройних сил України. Однак цього не сталося.

При цьому з 1 березня усі бойові частини Збройних сил перейшли на нову систему харчування за каталогом продуктів.

В умовах карантину компанії-аутсорсери, які частково забезпечують харчування військових ЗСУ, почали відмовлятися від контрактів. При цьому з’явилися оцінки щодо повернення тіньових схем у харчуванні цього сегменту ЗСУ.

Читайте також:
Що їдять “сонечка”: як змінилося харчування в ЗСУ. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна