Харківське КБ ім. Морозова передало ЗСУ партію нових бронетранспортерів

 

Чергову партію бронетранспортерів БТР-4Е передало Харківське КБ машинобудування ім. Морозова представникам однієї з бойових частин Збройних сил України. Виготовлення чотирьох нових бронетранспортерів завершили там напередодні в рамках виконання річного державного оборонного замовлення.

Про це 28 березня повідомила інформагенція МОУ “Армія інформ”.

“Усі БТР-4Е прийняті військовою прийомкою Міноборони. Від сьогодні вони посилять бойовий потенціал армії”, – розповів директор підприємства Яків Мормило.

За його словами, перші відправки бронетехніки цього типу відбулися в грудні 2019-го, коли з ХКБМ передали військовим 12 бронетранспортерів БТР-4Е.

“Наразі контракт виконується у повному обсязі та згідно з графіком. Бронемашини збирають на ХКБМ без затримок з обов’язковим дотриманням всіма працівниками підприємства правил карантину”, – зазначив Мормило.

Віднедавна більшу частину працівників підприємства переведено в режим часткової роботи до кінця виконання профілактичних заходів. Проте фахівці з виробничих підрозділів, залучені до виготовлення БТР, виходять на роботу відповідно графіку малими групами, щоб забезпечувати армійців технікою.

Всього, згідно до умов контракту, в Харкові мають виготовити і передати для потреб армії десятки сучасних бронетранспортерів.

Як відомо, БТР-4 “Буцефал” – повнопривідний восьмиколісний бронетранспортер із колісною формулою 8х8, розроблений в Україні Харківським конструкторським бюро з машинобудування (ДП ХКБМ), що виготовляється на заводі імені Малишева.
БТР-4Е — його лінійний варіант із бойовим модулем БМ-7 “Парус”.
24 липня 2012 року БТР-4Е був прийнятий на озброєння Збройних сил України.
У травні 2016 року президент Петро Порошенко нагородив розробників БТР-4Е Державною премією України в галузі науки і техніки.

За даними журналіста Сергія Згурця, із 2014 року під час експлуатації 127 БТР-4Е та машин на їх базі, які були виготовлені на ЛКМЗ (приватний Лозівський ковальсько-механічний завод) та експлуатувалися у військових підрозділах ЗСУ й НГУ, було зафіксовано 53 випадки дефектів корпусів у вигляді тріщин. Ідеться про тріщини в броньовому листі на верхній частині корпусу, що виготовлений зі сталі марки 71 та має проблеми з гартуванням.

Усередині 2019 року між ДК “Укроборонпром” та військовою прийомкою Міністерства оборони України виникла суперечка з приводу якості сталі, з яких було зроблено корпуси нещодавно виготовлених бронетранспортерів БТР-4.
МОУ заявляло, що проведений аналіз використаної сталі виявив істотні розбіжності з заявленими параметрами на вміст шкідливих речовин та на стійкість до обстрілу. Крім того, поставлена через посередника сталь не має належного маркування і сертифікатів якості.
У грудні 2019 року перші 12 БТР-4Е із “проблемної” партії були передані 92-й механізованій бригаді Збройних сил України.
Наприкінці січня 2020 року пресслужба ДК “Укроборонпром” повідомила, що під час вхідного контролю на корпусах, виготовлених ТОВ “ЛКМЗ”, виявлені тріщини зварних з’єднань на корпусах БТР-4Е. Міністерство оборони повідомляло, що було виявлено “пошкодження „зміцнюючої наплавки“ на зварних з’єднаннях бортів”.
Керівництво концерну разом з фахівцями Міноборони, Збройних Сил України та підприємств, що виробляють БТР, створило робочу групу для перевірки якості комплектуючих техніки, що перебуває у місцях постійної дислокації у ЗС України. 24 січня робоча група перевірила та виявила наявність пошкоджень зміцнюючої наплавки на зварних з’єднаннях бортів на кількох нових бронетранспортерах.

Читайте також:
КБ “Луч” достроково поставило у військо 28 ракет “Вільха”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна