“Слуги народу” хочуть перевести засідання Ради в онлайн, заборонивши участь нардепів вживу, – В’ятрович

 

Володимир В’ятрович
історик, народний депутат України (“Європейська солідарність”) 

(FB)

Спроби влади скористатися боротьбою з коронавірусом для скорочення демократії тривають.

Українці вже чули про такі “ефективні” пропозиції як введення надзвичайного стану з комендантською годиною, з реквізиціями і дозволами поліції вломлюватися в житло без рішення суду.

Нещодавно дізналися, що боротьба з українською культурою теж важливий противірусний засіб. Тому за один тиждень стали свідками двох спроб змінити мовне законодавство. А потім ще й почули пропозицію забрати кошти з фінансування культури.

Об’єктом нової атаки влади став парламент.

Місце, де за твердженням президента Зеленського “поки що можливі дискусії”. Напевно, аби усунути оце неприємне владі “поки що” перший віцеспікер Руслан Стефанчук і його рідний брат депутат Микола Стефанчук зареєстрували законопроєкт №3250, яким пропонують під час карантину проводити засідання Ради та її комітетів у режимі відеоконференції. Намір ніби й правильний – шукають вихід із ситуації, коли вже кілька депутатів хворі на коронавірус.

Але відкриваємо текст і бачимо, що йдеться не просто про голосування на відстані. Автори проєкту пропонують, по суті, скасувати дію регламенту ВР для таких засідань. А скликати їх буде одноосібно спікер за зверненням президента або 150 депутатів. Тобто, самі “слуги”, формуючи без жодної опозиції й без жодних погоджувальних рад порядок денний.

Проєкт передбачає не просто дозвіл на віддалену участь, а пряму заборону на участь депутатів у сесії вживу. Ще раз: приходить народний депутат в приміщення, де спікер і ще кілька людей проводять “засідання в режимі відеоконференції”, а йому кажуть – а ти не маєш право бути на засіданні. Ну і що, як ти депутат? Запускаємо лише по одній людині від фракції. І в обговоренні може брати участь лише ця одна людина. Хоча нічого не заважало би депутатам обговорювати закони в режимі відеоконференції. Але функція кожного депутата за цим законом – лише засвітитися на 15 секунд в кадрі під час голосування і сказати, як ти голосуєш.

Процедура голосування в режимі відеоконференції розтягнута в часі і виписана так, що дозволяє владі тиснути на тих, хто проголосував “неправильно” чи не проголосував узагалі і до кінця процедури “загітувати” їх додати свої голоси.

А якщо хтось захоче дізнатися, які саме депутати “присутні” на такому засіданні, доведеться повірити на слово спікеру, який озвучує відповідну інформацію зі слів апарата Ради, який “триматиме зв’язок”.

Такий формат засідання – впевнений крок в бік до наявної в Росії “керованої демократії”. У такий спосіб зручно протягувати будь-які рішення – від дефолту до капітуляції. І все виключно заради боротьби з епідемією.

Я не голосуватиму за цей закон і закликатиму інших народних обранців цього не робити.

У цей важкий для держави момент усі (влада, опозиція, громадськість) мають спрямовувати свої зусилля на те, аби після подолання епідемії українці залишались здоровими, а Україна – демократичною.

Читайте також:
“Для захисту від коронавірусу” влада хоче нищити український інфопростір, – В’ятрович про нові законопроєкти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна