Убивство Старицького: дружина Кожари бере “випадкове” вбивство на себе, прокуратура спростовує

 

Захист ексміністра закордонних справ Леоніда Кожари, підозрюваного у вбивстві колишнього директора телеканалу “Інтер” Сергія Старицького каже, що його дружина зізналась у злочині, який стався випадково.

Про це стало відомо з виступу захисників Кожари в Шевченківському райсуді Києва в четвер, 26 березня.

Адвокати кажуть, що 25 березня дружина Кожари, Марина Козерод, подала заяву про зізнання у вчиненні кримінального правопорушення, який є казусом, тобто не залежало від її волі, пише “Українська правда”.

Водночас, представник прокуратури повідомив, що правоохоронці ще не отримували цю заяву.

Також захист каже, що раніше Козерод подавала заяви, в яких просила провести слідчі дії за її участі та говорила, що “може повідомити механізм утворення поранення” вбитого Сергія Старицького.

Водночас, прокурор і представник потерпілих звернули увагу, що це формулювання каже не про визнання жінкою своєї провини, а лише про те, що вона була свідком.

Представники державного обвинувачення на цьому ж засіданні заявили, що Леонід Кожара та його дружина намагалися зімітувати вбивство ексдиректора каналу “Інтер” Сергія Старицького 21 лютого.

Про це прокуратура заявила, посилаючись на протоколи огляду місця події та низки експертиз, повідомляє “Лівий берег”.

“Місцезнаходження потерпілого (Старицького – Н.), ноги і руки у нього були зігнуті … Складалося враження, що людина перебувала в стоячому положенні в момент пострілу … Постріл стався нижче правового ока, куля вийшла з протилежного боку на висоті 63 см “, – сказав прокурор, додавши, що з урахуванням зросту Старицького, він не міг вистрілити в себе.

Прокурор зазначив, що і Кожара, і Старицький перебували в той день в стані сильного алкогольного сп’яніння.

Також, за його словами, на відео з нагрудних камер спостереження поліцейських, які першими приїхали на місце злочину, зафіксовані такі фрази Кожари: “Блін, я все одно буду розстрілювати тих, хто мені буде погрожувати”, “Я захищав свій дім”.

“Ці фрази вказують на те, що людина причетна до цього правопорушення, разом з тими доказами, які були отримані”, – сказав прокурор.

За версією обвинувачення, Кожара пішов на другий поверх будинку, взяв пістолет, повернувся на кухню, де був Старицький, вдарив його, той упав, а після цього вистрілив в нього.

Прокурор також зазначив, що на кобурі від пістолета експертиза встановила наявність ДНК Кожари, а на запобіжнику пістолета – змішані ДНК Старицького і Кожари. Пістолет, за даними слідства, був в руці Старицького, про що свідчить протокол огляду місця злочину.

“Пістолет був виявлений в руках потерпілого. Все зводиться до того, що нібито він наклав на себе руки”, – зазначив прокурор.

Він також сказав, що слідство перевіряло причетність до вбивства дружини Кожари – Марини Козерод, але ця версія не підтвердилася.

“Самогубство не підтверджено. Козерод не причетна до вчинення правопорушення, а всі докази обгрунтовано свідчать про те, що підозра обґрунтована”, – сказав прокурор.

Державне обвинувачення просить для Кожари запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб.

Читайте також:
Ексміністра закордонних справ Кожару затримали та оголосили підозру за вбивство

Як інформувала “Новинарня“, 22 лютого у будинку в селі Чайки Київської області був виявлений мертвим 56-річний бізнесмен Сергій Старицький. Він із 1992 року займався рекламною та видавничою справою, свого часу був главою компанії “Перехід-media”, президентом хокейного клубу “Сокіл”, керівником департаменту міжнародних зв’язків Держтелерадіо України, входив до керівництва телеканалу “Інтер”, очолював холдинг Atlantic Group.
Смерть Старицького настала в будинку його друга, колишнього міністра закордонних справ України часів Януковича Леоніда Кожари. За даними поліції, Старицький, Кожара та його дружина влаштували застілля, після чого гостя знайшли застреленим із пістолета Кожари Jericho 941.

Спершу правоохоронці розглядали як основну версію самогубство, однак надалі перекваліфікували інцидент на умисне вбивство.
Друг і брат Старицького заявляли, що, за висновками правоохоронців, смертельний постріл було здійснено з кількох метрів, а 23 лютого життєлюб Сергій планував відзначати День радянської армії.
За інформацією журналістів, поліцейські експертизи встановили, що сліди продуктів пострілу є на одязі дружини Кожари Марини Козерод. У Старицького таких слідів не було.

Леонід Кожара був нардепом від Партії регіонів 2012 року. Обіймав посаду міністра закордонних справ в уряді Миколи Азарова у 2012-2014 роках (зокрема під час Революції Гідності). Противник євроінтеграції.
Був членом КПРС та Партії регіонів, надалі – партії “Соціалісти”.
У грудні 2018 року партія “Соціалісти” висувала кандидатуру Кожари на виборах президента, але балотуватися він не став.

Читайте також:
У Старицького в домі Кожари стріляли з кількох метрів, – друзі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна