В Україні ввели режим надзвичайної ситуації та продовжили карантин до 24 квітня

 

Кабінет Міністрів через ситуацію з коронавірусом в Україні розширив режим надзвичайної ситуації на всю країну та продовжив дію карантину до 24 квітня.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду в середу, 25 березня.

Згідно з рішенням Кабміну, режим надзвичайної ситуації вводиться на 30 днів – до 24 квітня.

Крім того, на 30 днів по всій країні продовжується карантин.

“Ми продовжуємо карантин і запроваджуємо надзвичайну ситуацію у державі Україна на 30 днів до 24 квітня 2020 року з можливістю його подальшого подовження“, – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Перед тим він пояснив, що статистика захворюваності на COVID-19 продовжує погіршуватися.

За словами Шмигаля, режим надзвичайної ситуації можуть як продовжити ще більше, так і припинити раніше терміну на окремому засіданні уряду.

Прем’єр-міністр закликав не плутати надзвичайну ситуацію та надзвичайний стан.

“Прошу не плутати надзвичайну ситуацію та надзвичайний стан. Надзвичайна ситуація не обмежує конституційні права громадян, але ще консолідує зусилля для подолання загрози”, – зазначив Денис Шмигаль.

Інфографіка: Денис Шмигаль у ФБ

Додатково до цього рішення Кабмін постановив:

  • належним чином облаштувати КПП в зонах надзвичайної ситуації з обов’язковим санітарним оглядом громадян та пропуском лише після медичного огляду осіб та дезінфекції транспортних засобів;
  • залучити до роботи на цих пунктах працівників та технічні засоби МОЗ, Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС, Держпроспоживслужби;
  • усі приміщення, дороги та тротуари мають проходити ретельну дезінфекцію;
  • надавати допомогу малозахищеним верствам населення із залученням працівників соціальних служб, громадських і волонтерських організацій до надання допомоги.

Як інформувала “Новинарня“, раніше надзвичайну ситуацію було оголошено в низці областей, де виявляли інфікованих коронавірусом.

Читайте також:
Надзвичайний стан зараз не потрібен, – Аваков

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить ~4%). Вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на 10:00 25 березня у світі лабораторно зафіксовано понад 423,6 тис. випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 18 923 особи померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 108,6 тис. осіб.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – Китай, Італія, США, Іспанія, Німеччина, Іран, Франція, Швейцарія, Південна Корея, Велика Британія, Нідерланди, Австрія, Бельгія.

Найбільше померлих – в Італії (6820). Однак 22 березня в Італії почало скорочуватися добове число померлих та інфікованих.

Вилікувалися майже 102 тис. пацієнтів по всьому світу.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною. 20 березня стало відомо, що він вилікувався.

Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

Станом на ранок 25 березня в Україні зареєстровано 113 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 у 14 регіонах, чотири з них – летальні.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами, зупинкою виробництва тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.
Деякі країни запроваджують надзвичайний стан – це зокрема Італія, Молдова, Грузія та ін.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення. Раніше оголошено карантин для освітніх закладів. Із 23 березня Київ зупинив всі пасажирські транспортні перевезення, крім критичної сфери.

Читайте також:
Олігарх Хорошковський госпіталізований із підозрою на COVID-19, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна