Використання металевих труб ℗

 

Серед всього прокату металеві труби є найбільш часто використовуваним конструкційним матеріалом. Вони знайшли широке застосування як в інжинірингу та промисловості, так і в побуті й комунальному хазяйстві. Таке масове розповсюдження обумовлено:

  • широким сортаментом. Сьогодні металеві труби виготовляють с круглою, квадратною та прямокутною формою перерізу, зварними та безшовними, з тонкою та товстою стінкою;
  • високими показниками механічної міцності й пластичності;
  • різноманітністю розмірної лінійки;
  • низькою металоємкістю.

Сучасна промисловість пропонує у великій кількості металевий трубний прокат з чорних та нержавіючих сталей, з оцинкованим та полімерним покриттям, мідний та алюмінієвий. І зараз ми визначимось, де саме його використовують.

Сфери використання сталевих труб

Трубний прокат з вуглецевих та легованих сплавів зварюється, гнеться, ріжеться та взагалі добре відкликається на кожен вид слюсарно-механічної та зварювальної обробки. При цьому труби:

  • із нержавіючої сталі мають високу корозійну стійкість та якісно поліруються практично до дзеркального блиску;
  • із конструкційних сплавів характеризуються задовільною стійкістю до ржавіння, але їх можна легко пофарбувати або покрити мастикою та бітумним лаком.

Трубопровідні магістралі

Основна сфера призначення сталевих труб круглого діаметру – транспортування рідких та газових середовищ.

Довжина трубогіну може досягати сотні кілометрів, а в якості робочого середовища виступати нафта, газ, вода, пар, стиснене повітря.

Промисловість та інжиніринг

У цих сферах труби зі сталі також мають масове використання. Деталі й елементи машин та агрегатів, трубчасті частини устаткування, фітинги та патрубки – це лише мала частина того, що виготовляють із трубного прокату.

Наприклад, при прокладенні комунікаційних ліній під автотрасами та залізничними коліями монтують трубні переходи. В такому випадку сталеві труби є найкращим рішенням для створення захисного кожуха. А з урахуванням терміну служби та цінової вартості вони також стануть найбільш вигідним матеріалом для улаштування дренажних систем в промислових теплицях та в садівничих господарствах, а також для створення опорних стовпів парканів та огорож.

Спортивні та ігрові споруди

Труби з круглим та фасонним перерізом з чорних та нержавіючих сплавів зараз активно застосовуються при виготовленні:

  • обладнання та інвентарю фітнес-центрів та клубів;
  • спортивних та реабілітаційних тренажерів;
  • дитячих майданчиків.

Торгівельне обладнання та меблі

Сьогодні виставочні та торгівельні павільйони, партеностери для рулонних матеріалів та стелажне устаткування виготовляють із нержавіючого, оцинкованого та пофарбованого трубного прокату різної форми. До того ж із нього роблять:

  • навіси для частих подвір’їв та наземних паркінгів;
  • садові арки, лави та альтанки;
  • вхідні групи та огорожі.

Сфера використання труб із кольорових сплавів

Мідний трубний прокат широко використовується при:

  • виготовленні газових теплогенеруючих установок, кожухотрубчастих теплообмінників;
  • монтажі обладнання хімічно-технологічного комплексу;
  • улаштуванні систем опалення.

З алюмінієвих труб виготовляють огорожі сходів, каркаси теплиць і тентових палаток, парапети вхідних груп, предмети побутового декору та корпусні елементи меблів. В останні роки їх також почали використовувати і в нафтовидобувній сфері.

Висновки

Серед багатого трубного сортаменту сталеві труби були та є найбільш затребуваним прокатом у сучасній економіці. При цьому взагалі металевий трубний прокат є продуктом широкого попиту і головне, при нагоді він підлягає ремонту або вторинній переробці. Трасу пролягання трубогіну в землі можна легко визначити за допомогою металодетектора, чого не зробиш при використанні полімерної продукції.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна