Президентка Естонії Кальюлайд розкритикувала дії ЄС під час коронавірусної кризи

 

Президентка Естонії Керcті Кальюлайд заявила, що тактика ЄС під час викликаної коронавірусом кризи заслуговує критики.

Про це повідомили у понеділок, 23 березня, на порталі ERR.

За її словами, Європейський союз сьогодні не справляється зі своїм основним завданням – забезпечувати функціонування єдиного ринку.

“Основна функція ЄС в тому, щоб у нас був єдиний економічний простір, вільний рух робочої сили, товарів, послуг і капіталу. Як мінімум з трьома з цих (компонентів, – “Н”) у нас сьогодні очевидні проблеми”, – сказала президентка.

На думку політикині, цю проблему варто починати вирішувати з її визнання.

“Не настільки важливо, чи буде організований спільний тендер (на поставку медичних товарів, – “Н”), який у нього буде результат, чи надійдуть товари в квітні або травні. Це допомога, і ми вдячні, що Єврокомісія це робить, але це не її основна функція. Її основна діяльність – домагатися, щоб діяли ті речі, про які ми домовилися. Я думаю, що нам потрібно наполегливо говорити зі своїми партнерами, союзниками, сусідами і з самою Єврокомісією, як забезпечити, щоб товари не застрявали (на кордонах, – “Н”)”, – наголосила Кальюлайд.

Багато держав насправді готові пропускати товари через кордони, зокрема, Німеччина, яка активно співпрацює з Естонією і створила умови для швидкого повернення морем застряглих на німецько-польському кордоні жителів.

Однак такі домовленості швидше ставали результатом двосторонніх переговорів, ніж дотримання загальних принципів ЄС.

“Так що у багатьох людей зараз є багато питань щодо солідарності в Європейському Союзі. Європейській комісії зараз не вдається виконувати свою центральну функцію. Але я сподіваюся, що ми всі разом це владнаємо, але тільки всі разом. Ще раз повторю, що Європейський союз це не річ в собі, а союз наших національних держав”, – сказала президентка Естонії.

Нагадаємо, нещодавно естонський парламент засудив позицію Росії щодо Другої світової війни.

Читайте також:
Президентка Естонії не прийняла від Путіна пляшку кримського шампанського

Карантинні обмеження в Європі можуть тривати до двох років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна