За порушення карантину поліція відкрила 9 кримінальних справ та 1,5 тис. адмінпротоколів

 

Поліція в Україні склала вже 1415 адміністративних протоколів та відкрила 9 кримінальних справ щодо порушення заходів карантину у зв’язку з епідемією COVID-19.

Про це в неділю, 22 березня, повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

“Поліцейські склали 1415 адмінпротоколів щодо порушень правил карантину. Також розпочато дев’ять кримінальних проваджень. Правоохоронці продовжують заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції та охорони публічної безпеки”, – йдеться в пресрелізі.

Відповідно до інфографіки, найбільше адмінпротоколів складено в Дніпропетровській області – 221, в місті Києві – 159, на Донеччині – 112, Харківщині – 103.

За даними МВС, до несення служби залучено близько 14700 поліцейських та 2360 військовослужбовців Нацгвардії.

Покаранням за статтею КУпАП про порушення правил карантину може бути штраф на суму від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17000 до 34000 гривень.
Наразі відомо принаймні про один випадок уже накладеного адміністративного штрафу за порушення правил карантину на суму 17000 гривень у Києві.

Читайте також:
Військові ЗСУ допомагатимуть патрулювати вулиці під час карантину

Комендантська година і надзвичайний стан: у Авакова анонсували обмеження проти вірусу як у Китаї

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить ~3,4%, за іншими даними – близько 4%). Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на полудень 22 березня у світі лабораторно зафіксовано понад 307,3 тис. випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 13049 осіб померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – 92,4 тис. осіб.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – Китай, Італія, США, Іспанія, Німеччина, Іран, Франція, Південна Корея, Швейцарія, Велика Британія, Нідерланди, Австрія.

Найбільше людей померли в Італії – 4825 (за минулу добу – майже 800).

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною. 20 березня стало відомо, що він вилікувався.

Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

Станом на ранок 22 березня в Україні зареєстровано 47 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, три з них – летальні.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами, зупинкою виробництва тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.
Деякі країни запроваджують надзвичайний стан – це зокрема й Молдова, Грузія та ін.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення. Раніше оголошено карантин для освітніх закладів. Із 23 березня Київ зупиняє всі пасажирські транспортні перевезення, крім критичної сфери.

Читайте також:
“Коронавірус_інфо”: МОЗ запустив канал сповіщень через Viber

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна