Новий міністр економіки Петрашко “не встиг” задекларувати квартиру в Москві, маєток під Києвом і два авто

Новий міністр економіки Ігор Петрашко не вказав у своїй майновій декларації, поданій перед вступом на посаду, квартиру у Москві, частка в якій належить його дружині – громадянці Росії, маєток у селі Романків під Києвом і два позашляховики.

Про це йдеться в розслідуванні програми “Схеми” (проєкт “Радіо Свобода”).

Журналісти з’ясували, що в декларації не вказаний будинок на 409 кв. м в елітному котеджному містечку “Сонячна долина” в селі Романків під Києвом. Згідно з офіційним витягом із реєстру нерухомості, ним володіє дружина міністра Світлана, яка є громадянкою Росії. Також у її власності тут – 15 соток землі.

Московське майно вдалося віднайти за допомогою попереднього прізвища дружини Петрашка – Позднякова. Згідно з російським Єдиним державним реєстром нерухомості, вона має у власності третину квартири на 109 кв. м у Донському районі Москви (разом із матір’ю і братом). Кадастрова вартість квартири становить 18 млн 35 тис. 366 рублів (приблизно 200 тис. доларів).

Також, згідно з реєстром МВС, Ігор Петрашко – власник двох автомобілів-позашляховиків – Suzuki Vitara S (2016 року випуску) і Land Rover Range Rover Sport (2017 року випуску). Згадки про них у декларації Петрашка немає.

Сам Ігор Петрашко у коментарі “Схемам” заявив, що обов’язково мав подати декларацію до входження на посаду, але не встиг її заповнити “через брак часу”.

“Я подав без наповнення, бо ви розумієте, що зібрати таку кількість документів за такий короткий час неможливо. Зараз збираю, сьогодні вже зробив там новий драфт і сподіваюся до встановленого законом терміну подати виправлену”, – сказав міністр.

“Я вказав тільки київську квартиру, бо там треба було хоч щось вказати, а це місце реєстрації, і по процедурі треба було хоч якусь адресу дати. Все покажемо, воно все офіційне, мої доходи всі офіційні – ви побачите через податкову величезний дохід”, – додав Петрашко.

На уточнення, чи буде в декларації відображена московська квартира, в якій має частку його дружина, міністр подякував “за нагадування” і зазначив, що міг би забути про неї.

Згідно з чинним законодавством, подати зміни до декларації можна протягом семи днів із моменту її подання.

У своїй біографії Ігор Петрашко повідомляв, що, серед іншого, працював у представництвах компанії Ernst & Young.

Як повідомлялося, з 2007 року його робота пов’язана з російським інвестиційним капіталом. Відтоді Ігор Петрашко очолював інвестиційно-банківське управління і був керуючим директором інвестиційної компанії “Тройка Діалог Україна” – “дочки” великого російського інвестора, який, у свою чергу, потрапив у розслідування проєкту OCCRP, де журналісти викрили офшорну схему відмивання мільярдів доларів російським інвестбанком.

Також російська група “Тройка Діалог” є одним із інвесторів “Сбербанку Росії”. Із 2012 по 2013 роки Ігор Петрашко перейшов до української філії цього російського банку – очолював його департамент корпоративного бізнесу.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 березня Верховна Рада призначила Ігоря Петрашка на посаду міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна