Наталія Зарецька: Карантин – це про “цивілізаційний вибір” набагато більше, ніж здається

 

Наталія Зарецька
керівник офісу уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників бойових дій, психолог

Карантин – це про реформи набагато більше, ніж здається. Карантин став лакмусом, який показав і об’єктивний стан публічного адміністрування, і рівень комунікації між владою та суспільством, і готовність до реагування на виклики та загрози, і готовність до реальних змін як на державному, так і на побутовому рівні.

Пандемія COVID-19 дає можливість повернутись зі світу інформаційних ілюзій та маніпуляцій до об’єктивної реальності – з транспортними колапсами, відсутністю масок в аптеках та ігноруванням значною частиною населення елементарних правил безпеки в умовах епідемії.

Чи будуть нас таких «чекати» в ЄС або НАТО – питання риторичне. Втім, сама постановка питання про те, що нас хтось десь має «чекати» – це те саме, що в умовах епідемії перекривати транспорт без створення умов для дистанційної роботи працівників і чекати, що епідемія пройде сама собою тільки тому, що перестало працювати метро.

Насправді основний цивілізаційний вибір євроатланичних країн і полягає в тому, щоб не чекати, а робити самому – саме так, як зробила активна частина населення нашої країни, мобілізувавшись та захистивши її в 2014 році спочатку від узурпатора, а потім від агресора.

У 2014 році російська агресія поділила населення України на дві частини – тих, хто виявився готовим прийняти правду такою як вона є, і тих, хто в усякий спосіб намагався втриматись в зоні власного комфорту. Правда полягала в тому, що російська агресія стала наслідком вибору, який зробила Україна на користь євроатлантичного вектору розвитку. Протягом останніх п’яти років, на тлі активних бойових дій, цивілізаційна, суспільна складова нашого спільного вибору не сприймалась більшістю населення як щось осяжне, щось таке, чого можна «торкнутися» або відчути на собі. Про «необхідність реформ» в ці роки говорили без винятку всі, таким чином тему медійно абсолютно «затаскали», остаточно перетворивши навесні 2019-го в інструмент передвиборчих політичних технологій. Але особливість справжніх реформ в тому, що їх результати завжди помітні – як і відсутність таких результатів.

Тож карантин – це про «цивілізаційний вибір» насправді набагато більше, ніж здається. При цьому це зовсім не про страхи, а про те, що насправді здатна або не здатна забезпечити система публічного управління країни, про її готовність реагувати на виклики. Карантин – це про готовність населення в складних ситуаціях проявляти відповідальність за власне життя та впроваджувати зміни, а не впадати в паніку чи заперечувати існування самої проблеми – і не має значення, чи таким викликом стала війна, чи епідемія.

Світова пандемія поставила питання виходу із зони комфорту заради себе ж і перед тими, хто підкреслено ховався від теми війни всі ці п’ять років. Бо насправді наша війна – це війна проти агресора, який заперечує наш цивілізаційний вибір бути самостійними – а отже, і дбати про себе також самостійно, ні від кого нічого не чекаючи.

Карантин об’єктивно покаже реальний стан нашої системи охорони здоров’я, її готовність реагувати на виклики. І так – нею будуть змушені користуватись всі – навіть ті, хто давно звик у насправді критичних ситуаціях користуватись послугами охорони здоров’я за кордоном.

Життя бентежне та мудре. Воно ставить перед нами завдання, а потім перевіряє, як ми з ними впорались. Тож, будь-яке випробування – це завжди шанс, а будь-яка криза завжди приносить із собою і ресурси для її подолання, питання лише в тому, чи ми готові цими ресурсами скористатись, чи ми будемо продовжувати чогось від когось чекати замість того, щоб почати робити самим тут та зараз.

Читайте також:
“Не лише стримування”: Уляна Супрун – про те, як перемагає коронавірус Південна Корея

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна