В Україні перша людина одужала від коронавірусу

 

В Україні перша людина вилікувалася від коронавірусу Sars CoV 2, що породжує легеневу хворобу COVID 19 – це пацієнт із Чернівців.

Про це в п’ятницю, 20 березня, повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

“Ми маємо дуже радісну новину: пацієнту з Чернівців було зроблено повторний лабораторний аналіз на коронавірус – і він вдруге показав негативний результат. А отже можемо констатувати офіційно: в Україні є перша людина, яка одужала від коронавірусу”, – сказав президент.

“Сьогодні його виписують із лікарні –і він повертається додому. Я вітаю і його особисто, і всю нашу країну. Це – найприємніша звістка за останні дні. І вона свідчить про те, що в нас точно все буде добре. Головне – зберігати спокій і режим ізоляції”, – додав Зеленський.

Читайте також:
“Не лише стримування”: Уляна Супрун – про те, як перемагає коронавірус Південна Корея

Комендантська година і надзвичайний стан: у Авакова анонсували обмеження проти вірусу як у Китаї

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають. Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікування (серед них – діти молодшого віку).

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,5%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на 10:00 20 березня у світі зафіксовано понад 244 тисячі випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 10 тисяч померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 86 тисяч людей.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – Китай, Італія, Іран, Іспанія, Німеччина, Південна Корея, Франція, США.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.
Станом на вечір 19 березня в Україні від COVID-19 померли троє людей.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучено, введено обмеження на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення.

Читайте також:
Канада готова надіслати Україні обладнання і ліки для пацієнтів із коронавірусом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.