Справа екс-“беркутівців”: суд переніс засідання на червень

 

Святошинський районний суд Києва переніс засідання у справі ексберкутівців, які обвинувачуються в розстрілах на Інститутській у Києві в лютому 2014 року, на 4 червня 2020 року.

Про це заявив головуючий суддя Сергій Дячук на засіданні, яке проходило у закритому режимі і транслювалося на порталі “Судова влада”.

“Суд присяжних, порадившись на місці, для забезпечення безпеки і здоров’я осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, зважаючи на запровадження у державі карантинних заходів через поширення коронавірусу ухвалив відкласти судовий розгляд даного провадження на 12:00 4 червня 2020 року”, – сказав Дячук.

Раніше суд ухвалив рішення про проведення цього судового засідання у закритому режимі у зв’язку із ситуацією, що склалася у світі щодо поширення коронавірусу, та у зв’язку з фіксацією лабораторно підтверджених випадків захворювань в Україні.

У залі суду були присутні двоє з п’яти обвинувачених – Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, їхні адвокати, прокурори, представники потерпілих.

Троє інших обвинувачених – Павло Аброськін, Олег Янішевський і Сергій Зінченко – в суд не з’явилися. Один з адвокатів обвинувачених, Стефан Решко, також не прибув на засідання, адже перебуває на карантині.

Головуючий суддя Сергій Дячук зазначив, що до суду вже надійшло рішення Київського апеляційного суду від 28 грудня 2019 року про зміну запобіжного заходу усім 5 обвинуваченим у цій справі.

“Суд констатує, що до сьогоднішнього дня відсутня будь-яка офіційна інформація щодо подальшої долі відсутніх обвинувачених і здійснення контролю за виконання обраного судом запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання, порядку участі обвинувачених у обміні, що відбувся 29 грудня 2019 року – суду все відомо тільки із ЗМІ. Суд підкреслює, що відсутність цієї офіційної інформації надалі може стати перешкодою для прийняття судом присяжних інших процесуальних рішень. Ми звертаємо увагу на цю обставину сторону обвинувачення, яка єдина серед сторін уособлює державу”, – сказав Дячук.

Після цього суд переніс засідання на 4 червня.

Як інформувала “Новинарня“, 11 лютого тодішній генеральний прокурор Руслан Рябршапка заявив, що двоє колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут” – Олександр Маринченко і Сергій Тамтура залишаються підсудними.

8 лютого адвокат Олександр Горошинський повідомив, що до Києва повернулися Олександр Маринченко та Сергій Тамтура – двоє з п’яти “чорної роти” “Беркута”, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваними особами 29 грудня.
Адвокат оприлюднив відкритий лист Тамтури й Маринченка до президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та тодішнього генерального прокурора Руслана Рябошапки, в якому вони заявляють у своєму зверненні, що їх начебто незаконно п’ять років утримували в СІЗО, що вони вважають себе невинними у злочинах, які їм інкримінують – розстрілах протестувальників на Майдані у лютому 2014 року.

Екс-“беркутівці” також заявили, що вважають події, які відбулися в Україні у 2014 році “державним переворотом”, а частину учасників Революції гідності – “озброєними злочинцями”.
Маринченко і Тамтура написали, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані, і закликали президента та Верховну Раду скасувати закон про амністію майданівців.

Варто зазначити, що ще до обміну в жовтні 2019-го суд змінив запобіжний захід Сергію Тамтурі на нічний домашній арешт, а Олександра Маринченка відправили під цілодобовий арешт з 19 грудня 2019 року.

Ідеться про осіб, яких обвинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.
Дії цієї “чорної роти “Беркута” зафіксовані на відео, докази причетності “беркутів” до смертей майданівців задокументовані. Зокрема, встановлено, що автомат, з якого була випущена куля, що вбила майданівця Максима Шимка, належав Сергію Зінченку.

Незважаючи на опір громадськості, 28 грудня 2019 року Київський апеляційний суд змінив п’ятьом колишнім”беркутам” із “чорної роти” запобіжний захід на особисте зобов’язання.

Рішенню суду передувала скандальна зміна прокурорів у кримінальному провадженні на лояльних до обвинувачених.

Читайте також:
Де Голуб із “Беркута”? Суд щодо підпалу бази спецпідрозділу у Львові триває без підозрюваного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна