Трамп оголосив у США надзвичайний стан через коронавірус

 

Президент США Дональд Трамп оголосив про запровадження надзвичайної ситуації національного масштабу для збільшення зусиль у боротьбі з неконтрольованим поширенням коронавірусу COVID-19.

З відповідною заявою він виступив на спеціальній пресконференції в Рожевому саду Білого дому у п’ятницю, 13 березня, повідомляє Укрінформ.

“Я офіційно оголошую національний надзвичайний стан“, — заявив американський президент.

Він також зауважив, що це дозволить залучити до 50 мільярдів доларів зі спеціальних фондів для боротьби з хворобою та подолання її наслідків. Трамп назвав виділення фінансів “великою сумою” для штатів, округів та органів місцевого самоврядування.

Надзвичайний стан буде введено відповідно до закону Стаффорда, відзначає Голос Америки.

Закон Стаффорда, що дозволяє президенту ввести загальнонаціональний надзвичайний стан і виділити на ліквідацію його наслідків кошти з фонду Федерального агентства з надзвичайних ситуацій, був прийнятий в 1988 році. Закон застосовувався вкрай рідко. У 2000 році президент Білл Клінтон оголошував у країні надзвичайний стан через спалах лихоманки Західного Нілу.

Читайте також:
В Італії від коронавірусу померла українка Раїса Малишева

Згідно з даними Університету Джона Гопкінса, у США станом на 22:00 п’ятниці, 13 березня (за київським часом) зареєстровано 1268 випадків захворювання коронавірусом.

Загалом у світі таких випадків понад 137 445. Щонайменше 5088 осіб померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – майже 70 тисяч людей.

Найбільше інфікованих у Китаї – 80 945 (померли – 3180, в цій країні хвороба вже йде на спад). На другому місці поширенням вірусу Італія – понад 15,1 тис. інфікованих (щонайменше 1016 людей померли). В Ірані – понад 11 тис. інфікованих (514 померли), у Південній Кореї – майже 8 тисяч (66 померлих).
В Іспанії 4334 уражених (122 смерті), у Німеччині – 3156 (7 померлих), у Франції – 2882 (61).
Перші смерті внаслідок COVID зафіксовано у сусідів України – в Польщі та Болгарії.

Низка країн ЄС (Італія, Франція, Іспанія, Німеччина, Польща) запровадили жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – зі скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням багатьох підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами тощо.

В Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною.
12 березня COVID-19 було підтверджено ще у двох українців – також у Чернівцях і в Радомишлі Житомирської області. 13 березня 71-річна пацієнтка в Радомишлі померла (вона приїхала з Польщі).

Загалом, станом на другу половину п’ятниці, у світі зафіксовано 137.445 заражених коронавірусом осіб. Найбільша кількість заражених – у Китаї (80.945), Італії (15.113), Ірані (11.364), Південній Кореї (7.979), Іспанії (4.344). Щонайменше 5088 пацієнтів по всьому світу померли. Видужали 69.799 людей.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна