Разумков анонсував зміни до закону про українську мову

 

Верховна Рада розгляне зміни до закону про функціонування української мови як державної.

Про це заявив голова ВР Дмитро Разумков в ефірі телеканалу “112 Україна”, передає УНІАН.

Спікер Ради зазначив, що з цього питання є відповідні законопроєкти.

“Якщо я не помиляюся, то один з них пройшов комітет. І вони потраплять в зал. А далі рішення буде ухвалювати Верховна Рада”, – сказав Разумков.

Читайте також:
З 16 січня вся реклама має бути виконана українською мовою, – Нацрада

Як писала “Новинарня“, 25 квітня 2019 року, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня. 16 липня 2019 року закону набув чинності.

Закон про функціонування української мови як державної не утискає інші мови та їхніх носіїв, але захищає державний статус української – він передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя.
Українська мова – державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти.

6 грудня 2019 року Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо мовного закону. Згідно з документом, закон не встановлює належного балансу між українською мовою та мовами меншин. Комісія запропонувала відтермінувати втілення положень мовного закону до прийняття закону про національні меншини.

Тоді ж проросійський народний депутат від фракції “Слуга народу” Максим Бужанський заявив, що вніс до парламенту законопроєкт про визнання закону про функціонування української мови як державної таким, що втратив чинність.Доцільність скасування мовного закону Бужанський обґрунтував рекомендаціями Венеціанської комісії.

Читайте також:
Форум рідної мови: активісти прийняли План дій, омбудсман Монахова не прийшла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна