Джемілєв: кримські татари можуть відмовитися від наступного обміну

 

Кримські татари, включені до списку для ймовірного майбутнього обміну утримуваними особами, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх обмінюють “на бандитів”.

Про це в понеділок, 9 березня, заявив лідер кримськотатарського народу і нардеп від “Європейської солідарності” Мустафа Джемілєв у коментарі “Громадському радіо”.

“Нам передали список з СБУ на затвердження. І невдовзі вони будь-якою ціною все таки планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритети: обмінювати потрібно передовсім тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17-18 років і по стану здоров’я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це”, – коментує Джемілєв.

За його інформацією, Росія виступає “категорично проти звільнення кримських татар”.

“У нас там (у полоні – Н.) доволі ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися. От ми з допомогою Ердогана (президента Туреччини — Н.) звільнили Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Ердоган нам говорив, що попросив Путіна їх звільнити, а потім з’ясувалося, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І от Умеров і Чийгоз говорять: “Якби ми знали, що такою ціною, то ми б не звільнялися”. Тому тут можуть виникнути такі не приємні для української влади питання, що якщо люди вийдуть і скажуть: “Чого ви нас звільнили?”.

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людиниЛюдмила Денисова повідомила, що Україна включила у список майбутнього обміну полоненими 86 незаконно ув’язнених кримських татар.

За інформацією президента України Володимира Зеленського, наступний обмін відбуватиметься за двома списками. Перший стосуватиметься обміну з ОРДЛО, другий – з Росією, йдеться про обмін ув’язнених кримських татар.

Як інформувала “Новинарня“, останній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Зеленський очікує проведення нормандського саміту наприкінці квітня, обміну полоненими – в березні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна